artikel

Aroma van brood

Dossiers

Aroma van brood

Een goed broodaroma geeft een duidelijke versbeleving aan het brood en zegt wat over de smaak van het brood. Het aroma wordt gevormd, deels door gebruikte grondstoffen en door het gevoerde proces, maar vooral ook door het bakken.

Een goed broodaroma geeft een duidelijke versbeleving aan het brood en zegt wat over de smaak van het brood. Het aroma wordt gevormd, deels door gebruikte grondstoffen en door het gevoerde proces, maar vooral ook door het bakken.

Een goed, uitgebalanceerd proces is mede de basis van het aroma van een brood.
Echter het bakken is voor 75-80% verantwoordelijk voor het ontstaan van de karakteristieke broodgeur en smaak. Dit betekent niet per definitie dat een brood donker gebakken moet zijn. Wel moet een brood voldoende lang gebakken worden, zonder dat daarbij de korst te dik wordt.

Zijkorst busbrood
De zijkorst van een busbrood moet voldoende mee gebakken zijn om voldoende aroma in het brood te krijgen. De korst is nagenoeg altijd bepalend voor het aroma van het brood.
Denk hierbij aan vloerbrood, stokbrood, krokant kleinbrood et cetera. Deze soorten hebben relatief meer korst en daarmee vaak meer aroma.

Buitenlandse broden
Niet voor niets worden de Franse broodsoorten en daarnaast ook Turkse, Marokkaanse en Italiaanse broden geroemd om hun aroma. Enerzijds mede door het proces, maar daarnaast zeker ook door het bakken. En ook bij deze broden is de korstkleur vaak niet donker.

Surinaams puntje
Een ander voorbeeld van een licht maar wel voldoende gebakken broodje is het Surinaamse puntje. Licht gebakken, wel veel korst en een goed broodaroma. Maar ook onze Nederlandse zachte broodjes kunnen een heerlijk aroma hebben als ze maar voldoende gebakken worden.

 

 

Reageer op dit artikel