artikel

Droger brood in de winter

Dossiers

Droger brood in de winter

De koude nachten/dagen komen er weer aan. Daarom deze week aandacht voor droger brood in de winter.

De koude nachten/dagen komen er weer aan. Daarom deze week aandacht voor droger brood in de winter.

Brood wordt bij bewaren oudbakken. De oorzaken zijn: zetmeelkrimp en vochtverdamping. Met name bij lage temperaturen (tussen de -8°C en de 8°C) vindt er de meeste zetmeelkrimp plaats.
Daarom verdient in de winter het voorkomen van uitdrogen van brood dus extra aandacht. Ook is in die periode de lucht vaak droger. Er verdampt dan extra vocht uit de korst en dus uit het brood. Tocht versnelt dit principe nog eens.

Niet korter bakken
Om snel uitdrogen te voorkomen, is het verleidelijk om korter te bakken. Hierdoor verliest het brood immers minder vocht. Toch is dit niet aan te raden. Door korter bakken ontstaat er minder smaak en aroma en vermindert mogelijk de samenhang van de kruim. Een sneller vochtverlies is dan alsnog het resultaat.

Voorkom tocht
De keurmeesters van NBC adviseren u om de oplossing van versneld uitdrogen in het bewaren van het brood te zoeken. De optimale temperatuur om brood te bewaren ligt tussen de 30°C en 60°C. Bewaren op dergelijke hoge temperaturen vergt echter meer kosten en verhoogt het risico op schimmelvorming. Het advies is daarom om uw brood op kamertemperatuur te bewaren én om tocht te voorkomen.

 

Bel voor meer informatie met de adviseurs productkwaliteit van NBC, (0317) 47 12 47.

 

Reageer op dit artikel