artikel

Temperatuurbeheersing bakkerij cruciaal

Dossiers

Temperatuurbeheersing bakkerij cruciaal

Temperatuurbeheersing is belangrijk omdat er schadelijke bacteriën kunnen zitten in grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.

Temperatuurbeheersing is belangrijk omdat er schadelijke bacteriën kunnen zitten in grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.

Om bederf tegen te gaan én om de veiligheid van deze producten te beheersen, is het belangrijk bepaalde producten gekoeld of diepgevroren te bewaren en de koelketen (opslag – bereiding – bewaren) te bewaken. Zorg dat uw bedrijf voldoende ruimte heeft om producten gekoeld op te slaan en dat de capaciteit voldoende is om producten bij de vereiste temperatuur (≤ 7 graden) te bewaren. 

Opslag
Zet bederfelijke, gekoelde of diepgevroren grondstoffen, halffabricaten en eindproducten binnen een half uur na levering in de koeling of vriezer.

Bereiding
Werk hygiënisch zodat u besmetting met micro-organismen zoveel mogelijk voorkomt. Werk bovendien snel zodat bederfelijke grondstoffen, halffabricaten en producten niet langer dan nodig buiten de koeling staan. Daarmee beperkt u de toename van micro-organismen. Als u de bewerking van bederfelijke producten onderbreekt (bijvoorbeeld vanwege een pauze of omdat u andere werkzaamheden met voorrang moet afhandelen), zet deze producten dan altijd in de koeling.

Bewaren
Zet bederfelijke producten na de laatste bewerkingsstap zo snel mogelijk in de koeling of vriezer. Staan bederfelijke producten meer dan 5 uur in de koeling en hebben ze een temperatuur van ≥ 8 graden ? Gooi ze dan weg.
 

Meer informatie
Meer informatie over wanneer en waarom producten bederfelijk zijn vindt u in de werkwijzer Bederfelijke producten op www.nbc.nl onder het dossier hygiëne.

 

 

Reageer op dit artikel