artikel

Veilig werken in koel- en vriescellen

Dossiers

Veilig werken in koel- en vriescellen

Het gebruik van koel- en vriescellen wordt steeds belangrijker in de moderne bakkerij. Als u gebruikmaakt van koel- en vriescellen zijn twee aandachtspunten cruciaal op het gebied van arbo.

Het gebruik van koel- en vriescellen wordt steeds belangrijker in de moderne bakkerij. Als u gebruikmaakt van koel- en vriescellen zijn twee aandachtspunten cruciaal op het gebied van arbo.

Op de eerste plaats stelt de wetgever dat de binnenverlichting in de koel- en of vriescel altijd aan is als het personeel zich daarin bevindt. Dit betekent dat de binnenverlichting niet aan de buitenkant mag worden uitgeschakeld als er personen in de cellen aanwezig zijn. Door deze maatregel borgt u dat medewerkers altijd de weg naar de uitgang kunnen vinden.

De tweede eis is dat de koel- en/of vriescel altijd van binnenuit geopend kan worden. Een vergrendeling aan de buitenkant is verboden. Het gevaar bestaat dat een medewerker de cel niet kan verlaten en mogelijk onderkoeld raakt. Mobiele telefoons werken vaak niet in dergelijke ruimten, waardoor medewerkers dus geen alarm kunnen slaan.

Een compleet overzicht van maatregelen die u neemt voor uw medewerkers vindt u in de RIE Bakkerijen, een vragenlijst waarin alle risico’s in een bakkerij aan bod komen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de adviseurs van het NBC of kijk in het dossier over arbo op www.nbc.nl.
 

 

Reageer op dit artikel