artikel

De infraroodthermometer

Dossiers

De infraroodthermometer

Temperatuurbeheersing is belangrijk om groei van schadelijke bacteriën tegen te gaan in grondstoffen, halffabrikaten en producten. Om bederf te voorkomen en om de veiligheid van producten te borgen, is het belangrijk bepaalde producten gekoeld of diepgevroren te bewaren en de koelketen te bewaken.

Temperatuurbeheersing is belangrijk om groei van schadelijke bacteriën tegen te gaan in grondstoffen, halffabrikaten en producten. Om bederf te voorkomen en om de veiligheid van producten te borgen, is het belangrijk bepaalde producten gekoeld of diepgevroren te bewaren en de koelketen te bewaken.

Temperaturen kunt u onder andere meten met een infrarood thermometer. De voorwaarden voor het gebruik van infrarood thermometers zijn versoepeld. U mag deze thermometer nu ook gebruiken voor de ingangscontrole. Standaard eenmaal per maand controleren met een digitale thermometer is niet langer nodig. Wijkt de gemeten waarde af van de gestelde norm, voer dan een controlemeting uit met een digitale thermometer met voeler.

Oppervlak of verpakking
Met een infraroodthermometer meet u de temperatuur van het oppervlak van een product of verpakking. Gebruik geen infraroodthermometer voor oppervlakken die vochtig zijn of reflecteren (zoals roestvast staal (rvs) en blisterverpakkingen), dan is de meting namelijk onbetrouwbaar.

Geen luchttemperatuur
Infrarood thermometers kunt u alleen gebruiken om de temperatuur van producten te meten; niet om de luchttemperatuur te bepalen. Infrarood thermometers meten bovendien niet de kerntemperatuur, maar alleen de temperatuur aan het oppervlak van producten of verpakkingen. Het oppervlak van een product kan een andere temperatuur hebben dan de kern. Als de buitenkant van het product – of bij een verpakt product de binnenste verpakking – voldoende koud is, is de kerntemperatuur meestal akkoord. Infraroodthermometers leveren snel meetresultaten op. 

 

Reageer op dit artikel