artikel

Is speltbrood geschikt voor mensen met een tarweallergie?

Dossiers

Is speltbrood geschikt voor mensen met een tarweallergie?

Voor speltbrood worden meestal speltrassen gebruikt die een kruising zijn tussen oerspelt (Triticum Spelta) en de huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). Vaak wordt gedacht dat spelt geschikt is voor mensen met tarweallergie. Maak klopt dit wel?

Voor speltbrood worden meestal speltrassen gebruikt die een kruising zijn tussen oerspelt (Triticum Spelta) en de huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). Vaak wordt gedacht dat spelt geschikt is voor mensen met tarweallergie. Maak klopt dit wel?

Helaas: omdat spelt verwant is aan de reguliere tarwe is deze graansoort niet geschikt voor mensen met een tarweallergie. Zij hebben vaak ook klachten na het eten van kamut (Triticum Polonicum) omdat ook dit familie is van de tarweplant. Sommige mensen met een tarweallergie reageren op kamut wel minder allergisch dan op tarwe en spelt.

Allergie of intolerantie?
Er kunnen mensen bij u in de bakkerij komen die zeggen dat zij ‘allergisch’ zijn voor tarwe en toch geen klachten krijgen van speltbrood. Waarschijnlijk hebben zij een (zelf vastgestelde) voedselintolerantie (zie tip week 48) voor tarwe. Omdat mensen een overgevoelige reactie op voedsel al snel een allergie noemen, kan dit verwarrend zijn voor de bakker/winkelmedewerker. Vraagt een klant om brood dat geschikt is voor iemand met een tarweallergie, adviseer dan dus niet automatisch speltbrood maar vraag eerst welke graansoorten wél toegestaan zijn.

Andere graansoorten
Mensen met tarweallergie mogen wel veel andere graansoorten zoals maïs, rogge en gerst. Haver is in principe ook toegestaan, maar omdat dit vrijwel altijd is verontreinigd met tarwe (tijdens verbouwing en transport) wordt dit afgeraden. Tot slot is er in een normale bakkerij vrijwel altijd sprake van kruisbesmetting van al het brood met tarwe afkomstig van andere grondstoffen en producten die in de bakkerij aanwezig zijn. Het is sterk aan te raden de klant met een allergie of intolerantie voor gluten of tarwe dit te laten weten.

Dus:

• Speltbrood is familie van de tarweplant en daarom niet geschikt voor mensen met een tarweallergie;
• Vraag een klant met tarweallergie altijd welke graansoorten wel zijn toegestaan. Soms verwarren mensen een allergie namelijk met intolerantie. Mensen met een intolerantie voor tarwe kunnen spelt soms wel verdragen;
• Wijs klanten met een tarweallergie of coeliakie (glutenallergie) altijd op het risico van kruisbesmetting als zij brood bij u kopen.

 

Reageer op dit artikel