artikel

Is coeliakie hetzelfde als een tarweallergie?

Dossiers

Is coeliakie hetzelfde als een tarweallergie?

Een voedselallergie waar we in de bakkerij vaak mee te maken hebben, is coeliakie. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En is dit hetzelfde als een tarweallergie?

Een voedselallergie waar we in de bakkerij vaak mee te maken hebben, is coeliakie. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En is dit hetzelfde als een tarweallergie?

Coeliakie (spreek uit seu-lia-kíe) is een overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een graaneiwit dat zit in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en producten gemaakt op basis van deze granen. Normaal gesproken verteert het lichaam deze eiwitten, maar bij iemand met coeliakie niet. De eiwitten zorgen voor een reactie van het afweersysteem en irriteren de darm. De darmen lopen daardoor ernstige schade op. De gevolgen zijn onder andere hevige darmklachten (diarree/obstipatie), vitaminetekort, groeiachterstand en vermoeidheid.

Glutenvrij brood
Coeliakie komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Voor hen kan glutenvrij brood worden gemaakt van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, sorghum of maïs (let op: "gewoon" maïsbrood bevat meestal tarwebloem). Ook sojameel, kastanjemeel en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij. Haver is van nature ook glutenvrij, maar is in Nederland vrijwel altijd “vervuild” met gluten uit tarwe, rogge en/of gerst en daarom meestal niet geschikt om te gebruiken in het glutenvrije dieet.

Tarweallergie
Soms wordt gedacht dat een tarweallergie hetzelfde is als coeliakie (glutenallergie). Dit klopt niet. In beide gevallen is sprake van een afweerreactie tegen een specifiek soort eiwit uit de voeding. Alleen gaat het bij coeliakie om het graaneiwit ‘gluten’ en reageert het lichaam bij een tarweallergie op een ander eiwit, dat alleen in de tarwekorrel zit. Ook is er een ander deel van het afweersysteem bij betrokken en zijn de klachten anders dan bij coeliakie. Mensen met een tarweallergie reageren dus alleen op tarwe en op producten waarin tarwe is verwerkt. De meeste andere graansoorten kunnen zij wel gebruiken. Dat maakt hun voedselkeuze dus ruimer dan die van iemand met coeliakie.

Geen spelt of kamut
Uit bovenstaande zou je kunnen opmaken dat brood dat is gemaakt van spelt of kamut geschikt is voor mensen met een tarweallergie. Dit is echter niet het geval. Meer hierover leest u in de volgende vaktip.

Dus:
• Coeliakie is een allergische overgevoeligheid voor het graaneiwit ‘gluten’. Gluten zit in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en kamut;
• Iemand met een tarweallergie reageert niet op gluten, maar op een ander eiwit dat alleen in tarwe voorkomt;
• Mensen met een tarweallergie hebben een iets ruimere voedselkeuze dan mensen  coeliakie.

Voor meer informatie over bovenstaande raadpleeg ook de volgende websites:
www.glutenvrij.nl
www.voedselallergie.nl

 

Reageer op dit artikel