artikel

Wat betekent voedselovergevoeligheid voor mijn klant?

Dossiers

Wat betekent voedselovergevoeligheid voor mijn klant?

In de vorige vaktip legden we uit wat het verschil is tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie. Maar hoe vaak komt dit eigenlijk voor en wat betekent dit voor uw klant?

In de vorige vaktip legden we uit wat het verschil is tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie. Maar hoe vaak komt dit eigenlijk voor en wat betekent dit voor uw klant?

Van de Nederlandse kinderen heeft 5 tot 7 procent in hun de eerste levensjaren voedselallergie. In de meeste gevallen gaat het om koemelkallergie. Tegen de tijd dat ze op school zitten, heeft nog slechts 2 procent van de kinderen er last van. Van de volwassenen is dit 2 tot 3 procent. Hoeveel mensen kampen met een voedselintolerantie is onbekend.

Impact
De impact op iemands leven is sterk afhankelijk van de aard en de ernst van de voedselovergevoeligheid. Onbezorgd genieten van eten is er in elk geval niet meer bij. Bovendien heeft voedselovergevoeligheid niet alleen invloed op de persoon zelf, maar ook op zijn of haar omgeving. Denk hierbij aan familie, vrienden, sportclubs, kinderopvang, school, werk en reisorganisaties. Overal moet rekening worden gehouden met het gegeven dat deze persoon niet zomaar alles kan eten.
 
Van levensbelang
Mensen met een voedselovergevoeligheid moeten altijd exact weten wat er in hun voedsel zit. Zij kunnen dus nooit even snel iets ‘uit de muur’ halen of iets kopen wat er gewoon lekker uitziet. Het etiket moet nauwkeurig worden gelezen. Ontbreekt het etiket of is het onduidelijk, dan is navragen bij de bakker, winkelmedewerkers, fabrikant of kok noodzakelijk.
Meestal weet de persoon in kwestie zelf heel goed wat hij wel of niet mag hebben, maar  is het juist de omgeving die bij u in de winkel komt met vragen. Als er onvoldoende informatie op het etiket staat en/of u geen informatie kunt geven over de ingrediënten van een product of maaltijd, dan zal men het zekere voor het onzekere nemen en het product niet kopen.

Kruisbesmetting
Mensen met een voedselallergie kunnen heftig reageren op zelfs het kleinste spoortje van de stof waarvoor zij allergisch zijn (allergenen). Het is daarom verstandig om voor allergenen in uw grondstoffen na te gaan wat het risico is op kruisbesmetting in de bakkerij. Zie ook eerdere praktijktips over dit onderwerp (03-08-09 en 10-08-09).

Dus:
• Voedselovergevoeligheid heeft veel impact op de persoon die er last van heeft, maar ook op zijn omgeving;
• Goede informatie over ingrediënten en het risico op kruisbesmetting is essentieel;
• Het is aan te raden om voor allergenen in uw grondstoffen na te gaan wat het risico is op kruisbesmetting in de bakkerij.

 

Reageer op dit artikel