artikel

Praktijktip Machines aansluiten

Dossiers

Praktijktip Machines aansluiten

Op deze plek vindt u momenteel praktische tips over het milieu. Dat speelt immers een steeds belangrijkere rol in het ondernemerschap. Deze week: waarom en hoe je gereedschapwasmachines het best kunt aansluiten op het warme water.

Op deze plek vindt u momenteel praktische tips over het milieu. Dat speelt immers een steeds belangrijkere rol in het ondernemerschap. Deze week: waarom en hoe je gereedschapwasmachines het best kunt aansluiten op het warme water.

Wanneer een gereedschap- en/of krattenwasmachine wordt gevoed met koud water, dan is er bij de oudere typen elektriciteit nodig. Het koude water moet immers tot een gewenste spoeltemperatuur van circa 85°C worden verwarmd. U kunt elektriciteit besparen door de machine aan te sluiten op de bestaande warmwaterleiding. Dit water heeft al een temperatuur van minimaal 60 °C. Uiteraard is er wel gas nodig om het warme water te produceren. Ook moet het water vervolgens door de machine (met elektriciteit) verder worden verhit tot 85 °C. Toch is deze maatregel goedkoper dan alleen verwarmen met elektriciteit. U kunt er per machine per jaar ongeveer 250 euro mee besparen op de energiekosten. Wanneer er een aansluitpunt voor warm water in de buurt van de apparaten is, zijn er geen investeringskosten.
 
Wanneer toepasbaar?
Niet alle gereedschapwasmachines kunnen op warm water worden aangesloten. Uw leverancier weet of het type machine dat u heeft hiervoor geschikt is. Het loont ook de moeite om te informeren of uw wasmachines en afwasmachines op warm water kunnen worden aangesloten.

Dus:
• Door gereedschap- en/of krattenwasmachines aan te sluiten op warmwaterleiding bespaart u op elektriciteitskosten;
• Ook sommige afwas- en wasmachines zijn geschikt voor warmwatertoevoer;
• De milieutips van de afgelopen weken kunt u hier nalezen;
• In het milieu-informatieblad voor de Brood- en Banketbakkerij vindt u snel en eenvoudig alle maatregelen die u kunt nemen en welke kosten en baten ermee zijn gemoeid.

 

Reageer op dit artikel