artikel

Milieutip: energiebesparende aanpassingen in bestaande ovens

Dossiers

Milieutip: energiebesparende aanpassingen in bestaande ovens

Op deze plek geven wij een aantal weken lang tips over het milieu. Dat speelt immers een steeds belangrijkere rol in het ondernemerschap. Deze week: energiebesparende aanpassingen in bestaande ovens.

Op deze plek geven wij een aantal weken lang tips over het milieu. Dat speelt immers een steeds belangrijkere rol in het ondernemerschap. Deze week: energiebesparende aanpassingen in bestaande ovens.

Rookgasklep 
Tijdens het bakproces worden rookgassen afgevoerd via een rookgaskanaal. Na het bakken is die afvoer niet meer nodig. Een rookgasklep zorgt ervoor dat de warme lucht dan niet via het rookgaskanaal ontsnapt. Voordeel voor het milieu is dat de uitstoot van CO2 wordt verminderd. Verder bespaart u ongeveer 3% op het gasverbruik van de oven. Afhankelijk van het type oven en het aanpassen van de ontsteking bedraagt de investering € 600,- tot € 1200,-. De terugverdientijd komt dan op 4 tot 8 jaar.

Elektronische ontsteking 
Een waakvlam zorgt bij traditionele ovens voor de ontsteking. De vlam brandt continu. Met een elektronische ontsteking (piëzo) bespaart u gas. Uit veiligheidsoverwegingen is de elektronische ontsteking uitgerust met een vlamionisatiebeveiliging.
Installeer een elektronische ontsteking op bestaande charge-ovens en/of bestaande continu-ovens en u kunt 5-10% op het gasverbruik van de oven besparen (gemiddeld € 240,- per jaar per oven). Er is wel een investering noodzakelijk van circa € 1000,- per brander. In vier jaar heeft u uw investering dus terugverdiend.

Let op de isolatie
Na verloop van tijd kan de isolatie van de oven achteruit gaan, waardoor de wandtemperatuur hoger wordt. Vooral bij tunnelovens speelt dit probleem. De wandtemperatuur van een normaal geïsoleerde tunneloven is ongeveer 35°C (het gaat hierbij om het deel van de wand dat niet in de buurt van een opening zit). De vuistregel is dat als de wandtemperatuur oploopt tot circa 50°C,  het rendabel is de oven opnieuw te isoleren. Opnieuw isoleren vermindert de uitstoot van CO2 en bespaart gas. Een niet goed geïsoleerde oven kan wel tot 40% meer gas verbruiken.
Bij andere oventypen kan herisolatie ook voordelig zijn, maar is de relatie tussen wandtemperatuur en kwaliteit van de isolatie niet hetzelfde. Vooral bij een charge-oven geldt dat het laden en lossen de temperatuur van de buitenwand bepaalt. Wel kan bij deze ovens een ovendeur met dubbele beglazing een besparing opleveren.
Bij oude ovens kan een deel van de isolatie uit asbest bestaan. Dan is herisolatie te duur vanwege de hoge kosten van asbestverwijdering. 

Dus:

• Een rookgasklep bespaart zo’n 3% op het gasverbruik van de oven en vermindert de uitstoot van CO2;
• Met een elektronische ontsteking bespaart u ongeveer € 240,- op het gasverbruik per oven per jaar;
• Als de wandtemperatuur van een tunneloven stijgt tot zo’n 50°C, loont het vaak de moeite opnieuw te isoleren;
• De milieutips van de afgelopen weken kunt u hier nalezen;
• In het milieu-informatieblad voor de Brood- en Banketbakkerij vindt u snel en eenvoudig alle maatregelen die u kunt nemen en welke kosten en baten ermee zijn gemoeid. www.infomil.nl

 De milieutips van de afgelopen weken kunt u hier nalezen; –> http://www.nbc.nl/dossiers/alle/milieu

Reageer op dit artikel