artikel

Kennis vergroten over brood en gezondheid

Dossiers

Kennis vergroten over brood en gezondheid

Voeding en gezondheid zijn grote maatschappelijke thema’s. Klanten willen steeds meer weten. Goede voorlichting wordt steeds belangrijker. Om de kennis over brood en gezondheid op te vijzelen bij de bakkers en het personeel, trok het NBC twee maanden lang door het hele land met informatiebijeenkomsten. Bakkerswereld was er bij in Arnhem.

Voeding en gezondheid zijn grote maatschappelijke thema’s. Klanten willen steeds meer weten. Goede voorlichting wordt steeds belangrijker. Om de kennis over brood en gezondheid op te vijzelen bij de bakkers en het personeel, trok het NBC twee maanden lang door het hele land met informatiebijeenkomsten. Bakkerswereld was er bij in Arnhem.

Vraag en antwoord
Is desembrood gezonder dan gewoon brood en waarom (niet)?
‘Nee, desembrood is net zo gezond als gewoon brood. Er zijn wel mensen die mogelijk overgevoelig reageren op gist en daarom liever brood zonder gist eten.’

Bestaat er koolhydraatvrij brood?
‘Koolhydraatvrij brood bestaat niet. Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Er zijn wel broden op de markt met een lager koolhydraatgehalte (koolhydraatarm brood), zo rond de 20-30 gram/100 gram.’

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?
‘Kan, maar hoeft niet. Het hangt er van af waar het meergranenbrood van gemaakt is. Op basis van volkorenmeel heeft het evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood. In combinatie met gebroken of geplette graankorrels en of zaden wordt de voedingswaarde nog hoger. Meergranenbrood op basis van bloem bevat minder voedingsstoffen.’

Meer vragen en antwoorden zie: www.nbc.nl

Schijf van vijf
1 ‘Het beste kun je de schijf van vijf tonen aan de klant. Dan ziet hij dat veel brood eten goed is. Een mooiere reclamezin is er niet.’

2 ‘Witbrood bevat dezelfde voedingsstoffen als bruin- of volkorenbrood, maar alleen in mindere mate.’

3 ‘De kleur van het brood zegt per definitie niet iets over het gehalte aan voedingsvezels. Kleuring komt ook door toevoegen van smaakmakende ingrediënten als moutmeel en gekarameliseerde suiker.’

 

Reageer op dit artikel