artikel

Feesten op kosten van de zaak

Dossiers

Feesten op kosten van de zaak

Een veel voorkomend punt van discussie met de Belastingdienst is in hoeverre bepaalde kosten die zowel een privé-element als een zakelijk element in zich bergen, aftrekbaar zijn van de winst van de onderneming. Bijvoorbeeld bij feesten waarbij zowel familieleden als relaties zijn uitgenodigd.

Een veel voorkomend punt van discussie met de Belastingdienst is in hoeverre bepaalde kosten die zowel een privé-element als een zakelijk element in zich bergen, aftrekbaar zijn van de winst van de onderneming. Bijvoorbeeld bij feesten waarbij zowel familieleden als relaties zijn uitgenodigd.

Vooral als het hoofddoel van het feest een persoonlijke is, vindt de Belastingdienst al snel dat de kosten niet – ook niet deels – aftrekbaar zijn. Uit recente jurisprudentie blijkt echter dat de rechter nog wel eens wat coulanter is dan de Belastingdienst.
Zo begon een inspecteur van de Belastingdienst voor zichzelf als zelfstandig adviseur. Vlak voor zijn afscheid organiseerde hij een afscheidsborrel voor 250 personen, waaronder enkele familieleden en verder mensen van de Belastingdienst, van het ministerie van Financiën, uit de rechterlijke macht en uit de belastingadvieswereld. Tussen de ex-inspecteur en zijn oude werkgever ontstond een geschil over de kosten van de borrel: waren deze aftrekbaar bij de nieuwe onderneming, of niet? De rechter stond de aftrek toe. Volgens de rechtbank ging het hier namelijk om een bijeenkomst om naamsbekendheid te geven aan de nieuwe adviespraktijk en zo opdrachten te verwerven.
In een andere situatie ging de zoon van de eigenaar van het bedrijf trouwen. De zoon was beoogd bedrijfsopvolger en had ook al een minderheidsbelang in de zaak. Op het huwelijksfeest waren 145 gasten, waarvan 61 personen collega’s of zakenrelaties. De BV mocht van de rechter 61/145e van de kosten van het huwelijksfeest aan de bruidegom vergoeden. Volgens de rechtbank werden deze gasten niet uit privé-motieven uitgenodigd, maar stond het zakelijk belang voorop.
Daarbij was overigens wel van belang dat vaststond dat de zakelijke relaties niet uit privé-motieven waren uitgenodigd en dat het van zakelijk belang was dat belangrijke zakenrelaties alvast in een informele sfeer kennis konden maken met de toekomstige directeur. Dit waren bijzondere omstandigheden die een afwijking van de hoofdregel (huwelijksfeest = privé-kosten) rechtvaardigen.
De Belastingdienst zal, als u soortgelijke kosten wilt aftrekken, u niet snel gelijk geven. U moet daarom het zakelijk motief van de kosten kunnen toelichten en met bewijs onderbouwen. Bijvoorbeeld omdat u een relatie wilt versterken of opbouwen of meer naamsbekendheid wilt genereren. Van belang is verder om een realistische onderverdeling van de genodigden en de kosten te maken, zodat u de inspecteur kunt overtuigen en een gang naar de rechter hopelijk kan worden bespaard.

Drs. P.H. Eenhoorn
BDO CampsObers Belastingadviseurs
 

Reageer op dit artikel