artikel

Collega’s en leveranciers over aanschaf bakkerijmachines

Dossiers

Collega’s en leveranciers over aanschaf bakkerijmachines

Door groei zijn veel bakkers genoodzaakt een nieuwe bakkerij te bouwen. Dat betekent ook vaak nieuwe machines aanschaffen. Maar waar let je op bij de aanschafkeuze? Collega-bakkers vertellen over hun inrichting van de bakkerij en machinekeuzes.

Door groei zijn veel bakkers genoodzaakt een nieuwe bakkerij te bouwen. Dat betekent ook vaak nieuwe machines aanschaffen. Maar waar let je op bij de aanschafkeuze? Collega-bakkers vertellen over hun inrichting van de bakkerij en machinekeuzes.

Beko Bakkerij Techniek
‘Het begint met een goede inventarisatie/behoeftebepaling: waar heb ik de machine precies voor nodig? Wat wil ik ermee doen (toepassing)? Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Voor welke producten wil ik de machine gebruiken? Welke opties zijn mogelijk? Moet ik nieuw kopen of mag het ook gereviseerd zijn? Levensduur: enkel aanschafprijs is niet maatgevend. Ook de afschrijvingskosten per periode. Service van de leverancier is heel belangrijk. Gebruik de ervaring van collega-bakkers.’
‘Bij aanschaf van ovens, koeltechniek en stekkerklare koelkasten zijn er momenteel veel mogelijkheden tot energiebesparing en warmterugwinning. Het is daarom zinnig een vergelijking te maken tussen machines. Een voorbeeld bij ovens is de “Beschickungsstellung” van de Bekotherm. Hierdoor is het mogelijk snel, zonder veel warmteverlies, charges snel achter elkaar te bakken.’

Jan de Ruyter
‘Uiteindelijk gaat het erom dat de bakker die machine kiest die bij hem past. Je moet je afvragen wat je kwijt wilt, maar vooral welke capaciteit je nodig hebt. De logistieke capaciteit moet in orde zijn. Je kunt wel een grotere deegkneder kopen, maar als je het deeg daarna niet kunt verwerken heb je er nog niets aan. Bakkers moeten bij aanschaf ook goed hun toekomstperspectief in beeld hebben. Belangrijk is dat je de dialoog aangaat om tot een juiste investering te komen.’
‘Energie is bij ovens en koeltechnische apparaten zeker een issue. Vergelijken kan dan ook geen kwaad. Bij andere bakkerijmachines is energie besparen minder eenvoudig. Waterverbruik wel. Er zijn watermeters die pas water geven als de juiste temperatuur is bereikt. Dat scheelt je veel liters water op jaarbasis en dus geld. Daar valt winst te behalen.’

Ter Haar Bakkerijmachines
‘Investeren loont alleen als het op de juiste manier gebeurt. Bepaal in overleg met de adviseur/verkoper de gewenste capaciteit en de specificaties die de machine moet hebben. Kijk naar technische vernieuwingen die op de korte of middellange termijn mogelijkheden bieden voor verdere automatisering. En vergelijk prijs-, prestatieverhouding van nieuwe of gebruikte machines. Zorg dat de revisie door een vakkundig bedrijf is gebeurd. Vraag naar garanties.’
‘Als de bakkerondernemer staat voor de aanschaf van een oven of een vrieskoelinstallatie, dan is het energieverbruik een factor van groot belang. Goedkoop blijkt op steeds kortere termijn duurkoop. Energieprijzen zullen blijven stijgen en de juiste keuze levert niet alleen voor het milieu maar al heel snel ook voor de portemonnee voordelen op.’

WP Haton
‘Laat je vooral goed adviseren. Neem geen overhaaste beslissingen. Goedkoop is vaak duurkoop. Denk hierbij ook aan de inruilwaarde. Bezoek eventueel referentieadressen. Test de machine in de praktijk uit, als die mogelijkheid er is. WP Haton heeft een eigen proefbakkerij. Bekijk of de machine voldoet aan de kwaliteitseisen. Past de machine in het concept en toekomstvisie? Kan de bakkerondernemer ook de komende jaren rekenen op een goede after sales en of 24 uur storingsdienst?’
‘Aan energieverbruik wordt bij WP Haton veel aandacht besteed. Zo biedt de WP Bakery Group met het Energie Projekt 30, mogelijkheden om de energiekosten bij het bakken met 30 procent te verlagen. Het WP Energie Projekt 30 is modulair opgebouwd en houdt rekening met de individuele uitgangspositie van iedere bakkerij.’

Kalmeijer
‘Belangrijk is te achterhalen hoe een bakker werkt en waarom. De totale productie moet goed in kaart worden gebracht. De capaciteit van de oven en de deegverwerkingsinstallatie moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Werkt een bakker chargematig of continu? Bij een broodproductie van meer dan tweeduizend broden per nacht wordt continu draaien (constant afwegen en opmaken) interessant. Ook uitgebreide begeleiding door de fabrikant na de plaatsing is zeer belangrijk. Niet iedereen doet dat, Kalmeijer wel. Meters zijn duur. Belangrijk is om te kiezen voor een installatie die weinig vloeroppervlakte in gebruik neemt. Gekeken moet worden naar de optimale routing in de bakkerij. Andere aspecten zijn: arbeidskosten, kwaliteit van het eindproduct en bediening en instelmogelijkheden. Het is belangrijk dat de machines ingesteld kunnen worden voor specifieke situaties. Let ook op hygiëne en veiligheid, budget (nieuw of gereviseerd) en service.’
‘De energiekosten van een groot- of kleinbroodinstallatie nemen maar een zeer klein deel in van de totale kostprijs van een brood en zijn eigenlijk te verwaarlozen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de energiekosten van remrijskasten. Vergeleken met andere deegverwerkingsinstallaties is het energieverbruik gemiddeld.’

Tips van collega’s
 Kees Dam:
• Een grotere silo is meer rendabel en we hebben altijd genoeg wat rust geeft in de tent.
• Computergestuurde deegkneedmachine en vloeibare gist geven een constanter product.
• Het brood is malser via de puntenkast in plaats van de bollenkast.
• Bereid je goed voor, kijk bij collega’s.

Harrie van Looijengoed:
• Drie silo’s in plaats van twee. Is hierdoor flexibeler.
• Receptenweegschaal zorgt voor constantheid evenals computergestuurde deegkneders.
• Bollenkast in een geklimatiseerde cel betekent geen temperatuurverschillen.
• Bekijk de machines vooraf.
• Zorg dat je collega’s alleen te spreken krijgt.
 

Reageer op dit artikel