artikel

Reduceren van afval

Dossiers

Reduceren van afval

Rekening houden met het milieu is belangrijk. Het goede nieuws: ingewikkeld en duur hoeft het niet te zijn. Met eenvoudige maatregelen kun je een hoop bereiken. Het vernieuwde milieu-informatieblad voor Brood- en Banketbakkerijen is aanleiding voor een reeks vaktips over het milieu. Deze week: het reduceren van afval.

Rekening houden met het milieu is belangrijk. Het goede nieuws: ingewikkeld en duur hoeft het niet te zijn. Met eenvoudige maatregelen kun je een hoop bereiken. Het vernieuwde milieu-informatieblad voor Brood- en Banketbakkerijen is aanleiding voor een reeks vaktips over het milieu. Deze week: het reduceren van afval.

Doseersysteem invetten
Voor gebruik worden bakblikken-, platen en vormen ingevet door middel van een kwast, blikkensmeerspuit of blikkensmeermachine. Bij niet juist doseren of spuiten wordt onnodig veel vet gebruikt, wat afval oplevert. De oplossing: gebruik een doseersysteem bij de productie van brood- en banketdelen. Een dergelijk systeem kunt u toepassen als u duurzame bakvormen gebruikt (zie onderstaande tip). U bespaart hiermee op grondstoffen, afvalverwijderingskosten en schoonmaakkosten.

Bakken in meermalige vormen 
Door producten te bakken in herbruikbare en duurzame vormen (aluminium, staal e.d.) in plaats van wegwerpvormen (van bijvoorbeeld hout, kunststof of papier) gebruikt u minder materialen. U kunt deze vormen gebruiken voor alle producten die in wegwerpvormen worden gebakken en waarbij de wegwerpvorm niet een onmisbaar onderdeel van de verpakking vormt. Voorbeelden hiervan zijn boterkoeken, appeltaarten en suikerbrood.
Nadeel van meermalige vormen is dat meer hulpstoffen (invetmiddelen) nodig zijn. Voordeel is dat u bespaart op de inkoop van wegwerpvormen. De investeringskosten hangen af van de hoeveelheid bakblikken-, platen of vormen die u aanschaft.

Statiegeldverpakkingen, kratten en containers 
Veel grond- en hulpstoffen, zoals slagroom, gist, broodverbetermiddelen en schoonmaakmiddelen kunnen geleverd worden in (statiegeld) verpakkingen die worden hergebruikt. Deze maatregel is alleen interessant als u grootafnemer bent van grond- en hulpstoffen. De investeringen lopen namelijk behoorlijk op, bijvoorbeeld door de aanschaf van dispensers. Wel bespaart u op afvalverwijderingskosten en op inkoopkosten.

Grondstofsilo’s 
Door silo’s te gebruiken in plaats van zakken voor de aanvoer en opslag van meel, bloem en (hulp)grondstoffen, vermindert u de hoeveelheid afval. Als uw bedrijf nieuw wordt gebouwd (of verbouwd), dan is gebruik van silo’s aan te raden. Niet alleen vanwege afvalreductie, maar ook vanwege arbo- en hygiëne eisen én het first-in-first-out-systeem. In bestaande situaties is het vaak te duur om een silo te plaatsen, is er gebrek aan ruimte en/of zijn er weinig goede aanvoermogelijkheden. Aandachtspunten bij het plaatsen van silo’s zijn externe veiligheid, intern transport, luchtvochtigheid en de hoogte van de silo. Vanwege mogelijk gevaar voor stofexplosie moeten apparatuur en silo geaard zijn. Daarnaast moeten silo’s voldoen aan de ATEX normering.

Dus:
• Met een doseersysteem voor het invetten bespaart u op grondstoffen, afvalverwijderingskosten en schoonmaakkosten;
• U bespaart materialen door het gebruik van meermalige bakvormen;
• Gebruik van verpakkingen, kratten en containers met statiegeld is interessant als u grootafnemer bent van grond- en hulpstoffen;
• Grondstofsilo’s verminderen de hoeveelheid afval van verpakkingen, maar deze investering loont vooral de moeite bij nieuwbouw;
• In het milieu-informatieblad voor de Brood- en Banketbakkerij vindt u snel en eenvoudig alle maatregelen die u kunt nemen en welke kosten en baten ermee zijn gemoeid.

 

Reageer op dit artikel