artikel

Hoofdbedrijfschap Ambachten campagne Vergadertijgeren gestart

Dossiers

Hoofdbedrijfschap Ambachten campagne Vergadertijgeren gestart

Hogere betrokkenheid van medewerkers, behoud van goede mensen, betere onderlinge samenwerking én een lager verzuim. Bedrijfsleider Nyncke Posthuma van Echte Bakker Posthuma uit het Friese Wommels ziet het helemaal zitten.

Hogere betrokkenheid van medewerkers, behoud van goede mensen, betere onderlinge samenwerking én een lager verzuim. Bedrijfsleider Nyncke Posthuma van Echte Bakker Posthuma uit het Friese Wommels ziet het helemaal zitten.

Het is voor iedere bakker natuurlijk interessant. Want wie wil nou geen optimale arbeidsomstandigheden voor zijn personeel. Deze positieve effecten mag de ondernemer verwachten als hij besluit werk te maken van een Personeelsvertegenwoordiging (PVT) in zijn bedrijf, stelt het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Om die reden heeft het bedrijfschap de campagne Vergadertijgeren gelanceerd. Maar werkt het ook écht?

Plezierig vergaderen
Nyncke Posthuma, bedrijfsleider van Echte Bakker Posthuma uit het Friese terpdorp Wommels, denkt van wel en heeft zich als een van de eersten aangemeld voor de gratis Vergadertijgerbox, die het vergaderen plezierig moet maken. De doos bevat een handleiding met uitleg over de totstandkoming van een Personeelsvertegenwoordiging. Ook zitten er handige spullen in om vergaderen op een hoger plan te brengen. Denk aan een 10-stappenplan, agendastickers voor ‘tijgermeetings’ en een jaarkalender. ‘En verder thee, stukken mars en notitieblokjes voor tijdens het vergaderen’, voegt Posthuma er aan toe. ‘Omdat ons bedrijf groeit, vergt dat een andere manier van leidinggeven. We beschikken nu over een productieruimte en winkel in Wommels én filialen in Sneek en Bolsward. Ik kan me moeilijk in drieën splitsen en zoek dus naar manieren om mijn mensen beter te betrekken bij de bedrijfsvoering en beleidszaken.’

Andere cultuur
Posthuma, die zeventien personeelsleden op de loonlijst heeft, meldde zich vorige maand bij het Bedrijfschap Ambachten omdat ze vijf jaar geleden een filiaal in Sneek had overgenomen en gaandeweg ervaarde dat daar een andere cultuur heerste dan in Wommels. Het viel niet mee om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. ‘Met het installeren van een PVT denk ik dat we een beter team kunnen smeden. Ik spreek mijn personeel aan als een olympisch team. Wíj willen de beste zijn. De PVT gaat bestaan uit vier personen; één van ieder filiaal en één uit de bakkerij.’
Het totstandkomen van een PVT betekent dat dit viertal zo’n vier keer per jaar vergadert met Nyncke Posthuma. ‘Vergadertijgeren zou je kunnen zeggen’, aldus het Hoofdbedrijfschap Ambachten dat van mening is dat een ondernemer op deze manier meer uit zijn bedrijf kan halen. Het is volgens het bedrijfschap een misvatting dat medezeggenschap alleen geschikt is voor grotere bedrijven. Juist kleine bedrijven, vanaf tien medewerkers, kunnen veel profijt hebben van de PVT.
 

Reageer op dit artikel