artikel

Hoe bepaal ik de voedingswaarde van een product?

Dossiers

Hoe bepaal ik de voedingswaarde van een product?

Gedurende drie weken leggen wij in deze vaktips uit op welke manieren u de voedingswaarde van producten bepaalt. Ook de nadelen van de verschillende methodes komen aan bod. Deze week: berekenen op basis van grondstoffen en receptuur.

Gedurende drie weken leggen wij in deze vaktips uit op welke manieren u de voedingswaarde van producten bepaalt. Ook de nadelen van de verschillende methodes komen aan bod. Deze week: berekenen op basis van grondstoffen en receptuur.

Het is nog niet verplicht de voedingswaarde van een product op het etiket te vermelden. Toch speelt deze voor sommige klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Nu er veel aandacht is voor gezonde voeding, neemt de vraag ernaar toe. Ook afnemers uit de retail zullen vaker om de voedingswaarde vragen en deze wellicht op het etiket zetten.

Vorige week vertelden we over het Nederlands Voedingsstoffen bestand (NEVO). Een meer bewerkelijke maar betrouwbaardere methode is het berekenen van de voedingswaarde van uw product op basis van receptuur en voedingswaarde-informatie van de grondstoffen. Van de meeste ingrediënten kan uw leverancier een voedingswaardespecificatie aanleveren. Voor grondstoffen waarvan hij geen specificatie heeft, kunt u voedingswaardegegevens van basisgrondstoffen uit de NEVO-tabel halen. Specifieke mixen, kapsels en broodverbetermiddelen vindt u hier echter niet.

Handige Excel-sheet
Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft voor u een Excel-sheet gemaakt waarin u de gegevens over receptuur en voedingswaarde kunt invoeren. Vervolgens berekent u via een stappenplan de voedingswaarde per 100 gram eindproduct en eventueel per portie. In de Excel-sheet staan rekenvoorbeelden om u op weg te helpen. Verder zijn de voedingswaarden van de meest gebruikte grondstoffen reeds vermeld. Ook vindt u er een overzicht van de gemiddelde portiegroottes van brood en banket.

Dus:
• Voedingswaarden berekenen op basis van grondstoffen en receptuur is bewerkelijk maar vrij betrouwbaar;
• Ga naar het Dossier Voedingswaarde op www.nbc.nl voor een stappenplan;
• Een overzicht van de voedingsstoffen waarvan u de voedingswaarden berekent, vindt u in de vaktip van vorige week. Deze is te vinden op www.bakkerswereld.nl, onder Vaktechniek.

 

Reageer op dit artikel