artikel

Hoe bepaal ik de voedingswaarde van een product?

Dossiers

Hoe bepaal ik de voedingswaarde van een product?

Het is nog niet verplicht de voedingswaarde van een product op het etiket te vermelden. Toch speelt deze voor sommige van uw klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Nu er veel aandacht is voor gezonde voeding, zal de vraag ernaar toenemen. Ook afnemers uit de retail zullen vaker om de voedingswaarde vragen en deze wellicht op het etiket zetten. In de vaktips van de komende drie weken leggen wij uit op welke manieren u de voedingswaarde van producten bepaalt. Ook de nadelen van de verschillende methodes komen aan bod. Deze week: het Nederlands Voedingsstoffen bestand.

Het is nog niet verplicht de voedingswaarde van een product op het etiket te vermelden. Toch speelt deze voor sommige van uw klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Nu er veel aandacht is voor gezonde voeding, zal de vraag ernaar toenemen. Ook afnemers uit de retail zullen vaker om de voedingswaarde vragen en deze wellicht op het etiket zetten. In de vaktips van de komende drie weken leggen wij uit op welke manieren u de voedingswaarde van producten bepaalt. Ook de nadelen van de verschillende methodes komen aan bod. Deze week:  het Nederlands Voedingsstoffen bestand.

Welke voedingstoffen?
Vaak wordt er in eerste instantie voor gekozen om ‘de grote 4’ te bepalen. Dit zijn energie (uitgedrukt in KJ en/of kcal), eiwit, totaal koolhydraten en totaal vetten. Voor bepaalde producten is het interessant om ook een of meerdere van de volgende waarden uit te rekenen: suikers, verzadigd vet, voedingsvezel en natrium. Voor de meeste broodsoorten zijn met name ‘de grote 4’ plus voedingsvezel en natrium belangrijk. Van croissants kunt u aanvullend (of in plaats van voedingsvezel) het verzadigd vetgehalte bepalen. Natrium en voedingsvezel zijn voor koek en gebak minder interessant, de hoeveelheid suikers en het verzadigd vetgehalte juist wel.
Wilt u uitspraken doen over specifieke vitamines en/of mineralen? Dan moet u ook voor deze voedingstoffen het gehalte in uw product weten.

Nederlands Voedingstoffen bestand
De gemakkelijkste, maar ook de minst nauwkeurige van de drie methoden die we bespreken, is het overnemen van de informatie uit het Nederlandse voedingstoffen bestand (NEVO). Hierin vindt u de voedingswaarde van veel voedingsmiddelen. U zoekt een product op dat uw eigen product in grote mate benadert en neemt hiervan de voedingswaarde als zijnde representatief voor die van uw eigen product.

De NEVO-tabel wordt door het RIVM beheerd en eens in de vijf jaar bijgewerkt. De nieuwste versie is van 2006. Het RIVM heeft een beperkt budget voor onderzoek naar voedingswaarden en is daarom afhankelijk van fabrikanten en productschappen voor het verkrijgen van nieuwe informatie. Dat betekent dat er niet voor elke nieuwe uitgave actuele gegevens beschikbaar zijn voor alle voedingsmiddelen. Zo dateren de huidige NEVO-gegevens voor brood uit eind jaren tachtig, begin jaren negentig.

Dus:
• Voor de meeste broodsoorten zijn ‘de grote vier’ plus voedingsvezel en natrium van belang
• Van croissants kunt u aanvullend het verzadigd vetgehalte bepalen
• Natrium en voedingsvezel zijn voor koek en gebak minder interessant, suikers en het verzadigd vetgehalte daarentegen wel
• Ga naar het Dossier Voedingswaarde op www.nbc.nl voor een kopie van de pagina’s uit NEVO voor Brood, Koek & Banket
• U kunt de complete NEVO tabel bestellen via het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl).
 

Reageer op dit artikel