artikel

Analyseren van voedingswaarde

Dossiers

Analyseren van voedingswaarde

Gedurende drie weken leggen wij in deze rubriek uit op welke manieren u de voedingswaarde van producten bepaalt. Ook de nadelen van de verschillende methoden komen aan bod. Deze laatste week: een analyse van de voedingswaarde van het product door een erkend laboratorium.

Gedurende drie weken leggen wij in deze rubriek uit op welke manieren u de voedingswaarde van producten bepaalt. Ook de nadelen van de verschillende methoden komen aan bod. Deze laatste week: een analyse van de voedingswaarde van het product door een erkend laboratorium.

Zolang u op de verpakking geen claim zet, bent u nog niet verplicht de voedingswaarde van een product op het etiket te vermelden. Maar wanneer u wel de voedingswaarde op het etiket vermeldt, zijn er wettelijke eisen. Ook hier besteden wij aandacht aan in de laatste vaktip van deze reeks.

Analyse
De afgelopen twee weken vertelden we over het Nederlands Voedingsstoffen bestand (NEVO) en het berekenen van de voedingswaarde op basis van receptuur en voedingswaarde-informatie van de grondstoffen. De laatste en meest nauwkeurige oplossing is het laten analyseren van de voedingswaarde van uw product door een erkend laboratorium. De prijs hiervoor loopt uiteen en hangt af van welke voedingsstoffen u wilt laten analyseren. Overweegt u de voedingswaarde op deze manier te laten bepalen? Dan kunt u contact opnemen met het Nederlands Bakkerij Centrum, telefoon 0317 47 12 47. Wij ondersteunen u bij het vinden van de juiste partij die reële prijzen hanteert.

Wettelijke eisen
Als u de voedingswaarde op het etiket wilt vermelden, dan moet u voldoen aan de eisen van het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen. Zo vermeldt u óf de grote 4 (energetische waarde en het gehalte aan eiwitten, koolhydraten en vetten) óf de grote 8 (energetische waarde en het gehalte aan eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, verzadigde vetzuren, voedingsvezels en natrium). Op het etiket moet u de hierboven genoemde volgorde aanhouden. In het besluit staat ook in welke eenheid de waarden moeten worden weergegeven, bijvoorbeeld in kilojoules of kcal en gram, milligram of microgram.

Dus:
• Er zijn drie methoden om de voedingswaarde van een product te bepalen: NEVO gegevens, berekening op basis van receptuur en analyse bij een erkend laboratorium.
• De meest precieze methode om de voedingswaarde te bepalen, is een analyse van het product door een laboratorium;
• Kiest u ervoor de gegevens op het etiket te zetten, dan gelden hiervoor de wettelijke eisen uit het Warenbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen;
• In het Dossier Voedingswaarde kunt u de afgelopen drie vaktips over het bepalen van de voedingswaarde rustig nalezen. Ook vindt u hier nieuws, artikelen en tips omtrent de voedingswaarde van producten.

 

Reageer op dit artikel