artikel

Tips voor een gezond lunchroomassortiment

Dossiers

Tips voor een gezond lunchroomassortiment

Wilt u het assortiment van uw lunchroom extra aantrekkelijk maken voor mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn? Denk dan eens aan onderstaande wijzigingen. Dit is vooral interessant als uw doelgroep voor een groot deel bestaat uit mensen van ongeveer 35 tot 70 jaar. Zij kampen namelijk vaker met overgewicht.

Wilt u het assortiment van uw lunchroom extra aantrekkelijk maken voor mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn? Denk dan eens aan onderstaande wijzigingen. Dit is vooral interessant als uw doelgroep voor een groot deel bestaat uit mensen van ongeveer 35 tot 70 jaar. Zij kampen namelijk vaker met overgewicht.

Een eerste stap is ervoor te zorgen dat het gehele, of in ieder geval het grootste deel van het broodassortiment bestaat uit broodsoorten op basis van meel of volkorenmeel. Vezelrijke broodsoorten geven namelijk langer een gevuld gevoel. Dat is voordelig als je op je gewicht wilt letten. Bovendien bevatten deze broodsoorten meer vitamines en mineralen dan wit brood.

Beleg
Beleg broodjes niet standaard 3-dubbel, maar vraag uw klanten hoeveel beleg zij willen. Ook is het raadzaam voldoende caloriearme keuzes aan te bieden. De keuzetabel van het Voedingscentrum helpt u hierbij op weg als het gaat om hartig beleg (www.voedingscentrum.nl zoek op keuzetabel).

Broodje gezond
Kijk ook eens naar de samenstelling van uw broodje “gezond”. Vaak is dit standaard een wit pistoletje. U ondersteunt de naam van het broodje echter beter als u tarwe of volkoren als uitgangspunt neemt. En waar belegt u het mee? Kan dit broodje misschien af met minder beleg en 30+ kaas in plaats van volvette? 

Kleine porties zoet
Verkoopt u ook zoete versnaperingen, kies er dan voor kleine porties aan te bieden. Het verkleinen van de porties (dus minder calorieën per stuk) staat in de top 3 van meest geliefde maatregelen onder mensen die gewicht willen verliezen.
Het Voedingscentrum heeft ook een tabel met koek en gebak gesorteerd op calorieën. Deze tabel helpt u inzicht te krijgen in uw aanbod in dit segment (www.voedingscentrum.nl zoek op tabellen extra’s).

Fruit en salade
Het is slim om een assortiment van salade en fruit te hebben. Wilt u ook dressings aanbieden? Doe dit dan zo, dat mensen zelf de hoeveelheid kunnen bepalen.

Caloriechecker
Handig: de online Caloriechecker van Koninklijke Horeca Nederland en het Voedingscentrum (www.caloriecheckervoordehoreca.nl). Met deze tool speelt u nog beter in op de wensen van gasten die willen weten hoeveel calorieën er in hun eten zitten. De Caloriechecker biedt tal van mogelijkheden zoals het berekenen van de hoeveelheid kilocalorieën en het totaal aan (verzadigd) vet. Ook kunt u zelf veranderingen aanbrengen in recepten en deze vervolgens opnieuw berekenen.

Dus:
• Bied broodsoorten aan op basis van meel of volkorenmeel
• Vraag klanten hoeveel beleg zij willen en bied voldoende caloriearme varianten aan
• Bied zoetigheid ook in kleinere porties aan
• Salade en fruit doen het goed in het gezonde assortiment
• De online Caloriechecker en de keuzetabel van het Voedingscentrum helpen u om uw klanten nog beter van dienst te zijn.

 

 

Reageer op dit artikel