artikel

Eetgedrag in Nederland

Dossiers

Eetgedrag in Nederland

Een Nederlander maakt gemiddeld 28 keer per week tijd vrij om iets te eten. Dit is een optelsom van ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. Het aantal eetmomenten is al jaren vrijwel stabiel. Maar onderling zijn er forse verschuivingen!

Een Nederlander maakt gemiddeld 28 keer per week tijd vrij om iets te eten. Dit is een optelsom van ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. Het aantal eetmomenten is al jaren vrijwel stabiel. Maar onderling zijn er forse verschuivingen!
 
Maar liefst 85% van de Nederlanders beschouwt het ontbijt als de belangrijkste maaltijd van de dag. Een forse toename, want dit percentage lag in 2004 nog op 67%. Men start de dag zes keer per week met een ontbijt, en 77% van de Nederlanders doet dat thuis. Dit blijkt uit onderzoek van Q&A Research, een onderzoeksbureau dat jaarlijks het eet- en drinkgedrag in Nederland in kaart brengt. 

Minder lunches buitenshuis
Ook de lunch wordt gemiddeld zes keer per week gebruikt. Dit gebeurt echter steeds minder vaak buiten de deur. Lunchte in 2004 nog 84% van de Nederlanders minstens een keer per week buitenshuis, vorig jaar daalde dat aantal tot 52%. Van de mensen die eten in een bedrijfskantine kiest bijna 60% voor broodjes en soep bij de lunch. Daarnaast neemt een op de drie regelmatig een warme snack en 20% een warm broodje, zoals een tosti of panini. Bijna 30% wil graag meer gezonde voeding en meer variatie in het bedrijfsrestaurant.

Tussendoortjes
Nederlanders eten ’s middags vaker een tussendoortje dan ‘s morgens. Gemiddeld neemt men om de dag iets in de middag. Bij het tankstation kopen mensen regelmatig iets dat niet gepland was. Snoep en frisdrank staan bovenaan (beiden 18%), 12% koopt er wel eens broodjes voor de lunch.

Dus:
– Het aantal eetmomenten blijft stabiel;
– Nederlanders beschouwen het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag;
– Lunchen doet men minder vaak buiten de deur;
– Er is behoefte aan gezonde voeding en meer variatie in bedrijfsrestaurants;
– Bij tankstations koopt men regelmatig iets ongepland.

 

Reageer op dit artikel