artikel

Duitse invloeden bij zussen Drenth

Dossiers

Duitse invloeden bij zussen Drenth

Het is begin december en eigenlijk komt een interview niet uit. En zeker niet op woensdagmiddag als er een kinderfeestje in de bakkerij is en de voorbereidingen voor kerst in volle gang zijn. Maar Annemiek en Renate Drenth kunnen moeilijk nee zeggen. Dat verklaart waarschijnlijk ook het succes van de eind juni vorig jaar gestartte brood- en banketbakkerij in Emmer-Compascuum.

Het is begin december en eigenlijk komt een interview niet uit. En zeker niet op woensdagmiddag als er een kinderfeestje in de bakkerij is en de voorbereidingen voor kerst in volle gang zijn. Maar Annemiek en Renate Drenth kunnen moeilijk nee zeggen. Dat verklaart waarschijnlijk ook het succes van de eind juni vorig jaar gestartte brood- en banketbakkerij in Emmer-Compascuum.

Een ambachtelijke bakkerij beginnen is in deze tijd niet eenvoudig. Er zijn flinke klantenaantallen vereist om een kapitaalintensief bedrijf als een bakkerij rendabel te laten zijn. Maar Annemiek (21) en Renate (27) Drenth bewijzen dat het kan. Zelfs in een dorp van negenduizend inwoners. Een stimulans voor potentiële andere jonge bakkerondernemers. De enthousiaste zussen hapten toe op het moment dat in hun dorp een pand, waar de plaatselijke drogist een onderkomen had, vrijkwam. Ze lieten een haalbaarheidsonderzoek verrichten door zowel het NBC als het Productschap Akkerbouw. Dat pakte positief uit en niets stond een start in de weg in het Drenthse dorp, waar ze nu nog de enige bakker zijn, aangezien Blom in april is gestopt.
De zussen Drenth willen met hun bakkerij in het oog springen. Dat lukt op meerdere fronten. Zo is de open bakkerij een openbaring voor de inwoners van de tegen de Duitse grens aangelegen veenkolonie. ‘Als we aan het werk zijn hebben we veel contact met de klanten. Ze mogen vanuit de winkel doorlopen naar achteren. Dat kan hier allemaal en wordt op prijs gesteld. Laat zien dat het ambacht leeft, we hebben geen geheimen’, zegt Renate Drenth die met haar zus workshops voor oudere vrouwen organiseert en plek inruimt voor kinderfeestjes op de bakkerijvloer. Arbeidsintensief voor de bakkerszussen, het zijn immers éxtra werkzaamheden. Maar er wordt positief over gesproken in het dorp en het is dus reclame. Bovendien te behappen omdat de nachtelijke uren in de bakkerij beperkt zijn; het grootbrood is namelijk afkomstig van Echte Bakker Koerd Poelstra uit Schoonoord. 

Duitse producten
Het kleinbrood bakken ze wél zelf. Daarvoor is Annemiek Drenth verantwoordelijk. Zij verzorgt ook het stukswerk en gebak. Het zijn veel Duitse producten die de oven verlaten en in de vitrine  liggen. De invloeden van moeder Irmgard, van Duitse komaf en jarenlang werkzaam geweest in een bakkerswinkel, én het grensgebied waarin ze wonen, verklaren deze assortimentskeuze. Duitse broodjes, grote stukken Duits gebak (plaatgebak met verse vruchten in plaats van slagroom), Schwarzwalder kirsch en pruimenplaatkoek (met halve pruimen erin verwerkt en daarna gegeleerd) vinden gretig aftrek in dit grensdorp. Het zijn niet alleen de Duitse klanten die het kopen, ook Nederlanders blijken gek op de lekkernijen van onze oosterburen. 

Goedkoopste
Het interieur van Bakkerij Drenth is niet typisch Duits, maar het was wél de Duitse interieurbouwer Feldkamp uit Vechta, die de winkel inrichtte. Hiervoor is een simpele verklaring. ‘Deze was veruit de goedkoopste’, zegt Renate Drenth. Het opmerkelijke samenspel van open bakkerij en winkel was een gezamenlijk idee van de twee zussen, Pieter Röling van TenBa Taxatie & Bakkerijadvies en Feldkamp. Behalve een stuk gezelligheid heeft het ook geleid tot een optimale logistiek, en voldoende werk- en loopruimte in het huurpand. Want kópen van de gunstig gelegen voormalige drogisterij aan de Runde NZ 97, vlakbij de C1000 en slagertraiteur Veenhoven, was een financiële brug te ver en niet geheel risicoloos. Er moest immers ook geïnvesteerd worden, en wel voor een slordige € 200.000. Zodat de inschietoven van Miwe, de uitrolmachine en planeetmenger overuren kunnen draaien.

Adviseur
Zonder de hulp van eerstelijnsadviseur Koos Klein van het Productschap Akkerbouw was het aangaan van het avontuur een stuk lastiger geweest. Klein heeft de twee dames van begin tot eind begeleid. Bovendien staat het productschap, wanneer er zoals in deze situatie een positief haalbaarheidsonderzoek ligt, middels het Bakkersfinancieringsfonds garant wanneer een bank geen gehele financiële dekking kan geven. Aangezien er onder de huidige ondernemers in ons land flink wat behoren tot de generatie babyboomers streeft de werkgroep Voor de Bakker van het Productschap Akkerbouw ernaar om zoveel mogelijk kansrijke ambachtelijke bedrijven voor de branche te behouden of aan de branche te verbinden. Annemiek en Renate Drenth profiteren er nu van.
De zussen, die onlangs als praktijkbegeleider slaagden, zijn telgen uit een bakkersfamilie. Vader Sybrand was jarenlang bakker in de regio en nu leraar brood en banket aan het Drenthe College in Emmen. Zijn contacten en zijn inbreng in de bakkerij zijn van onschatbare waarde. Waar Annemiek Drenth de productie voor haar rekening neemt, is Renate Drenth verantwoordelijk voor de boekhouding en inpak- en schoonmaakwerkzaamheden. Ouders, enkele weekendhulpen en Renates vriend Arjan zorgen in deze opstartfase voor extra mankracht.

 

Reageer op dit artikel