artikel

Personeel essentieel voor Hygiënecode

Dossiers

Personeel essentieel voor Hygiënecode

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. Een belangrijke basisvoorwaarde uit de Hygiënecode 2008 is instructie van het personeel.

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. Een belangrijke basisvoorwaarde uit de Hygiënecode 2008 is instructie van het personeel.

Als ondernemer of manager bent u eindverantwoordelijk voor de invoering en naleving van de Hygiënecode. Verstrek daarom voldoende informatie en middelen, zodat uw medewerkers de eisen, maatregelen en adviezen goed kunnen uitvoeren. Goede voorlichting aan uw personeel is essentieel.

Prioriteit
Een goede instructie zorgt ervoor dat al uw medewerkers in de dagelijkse praktijk hygiënisch werken. U kunt hen een goede werkwijze bijbrengen en ervoor zorgen dat de voedselveiligheid bij iedereen topprioriteit is.

Dit realiseert u door: medewerkers te betrekken bij de invoering en naleving van de Hygiënecode; taken rond de invoering te delegeren aan een of meer medewerkers in uw bedrijf; medewerkers relevante werkinstructies te geven en hen het belang ervan duidelijk te maken; werkinstructies zelf op de juiste manier uit te voeren; kennis van medewerkers te vergroten door ze constant te scholen.

Knelpunten
In bedrijven die medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid geven rondom de invoering en naleving van de Hygiënecode, blijkt personeel eerder geneigd knelpunten aan te kaarten en met werkbare oplossingen te komen. Ook spreken collega’s elkaar in die bedrijven sneller aan op uit te voeren taken en verantwoordelijkheden. Hierdoor neemt de betrokkenheid toe, verloopt de invoering sneller en houden bedrijven het bereikte niveau gemakkelijker vast.

Dus:
Geef uw personeel goede voorlichting over de nieuwe Hygiënecode;
Leg verantwoordelijkheid voor de hygiëne bij de werknemers;
Zorg ervoor dat voedselveiligheid bij elke medewerker topprioriteit is;
Nodig een adviseur of trainer uit voor uitleg over de Hygiënecode en hoe daarmee binnen uw bakkerijbedrijf om te gaan. Hij kan ook de situatie in uw bedrijf beoordelen en met u bespreken.

 

 

Reageer op dit artikel