artikel

Hygiënecode: glasbreukplan opstellen

Dossiers

Hygiënecode: glasbreukplan opstellen

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteden we daarom de komende weken aandacht aan de enkele belangrijke basisvoorwaarden uit de Hygienecode 2008. Deze keer: een glasbreukplan opstellen.

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteden we daarom de komende weken aandacht aan enkele belangrijke basisvoorwaarden uit de Hygiënecode 2008. Deze keer: een glasbreukplan opstellen.

Breuk van met name glas, maar ook van andere materialen, is een ernstige gebeurtenis met grote risico’s voor de consument- en voor de productveiligheid. Daarom is het van groot belang dat u direct actie onderneemt op het moment dat u glas ontdekt in de productie of in te verkopen producten.

Wanneer verplicht
In het bakkerijbedrijf moet een glasbreukplan aanwezig zijn, als niet alle verlichting in bedrijfsruimten is voorzien van gesloten armaturen of gecoate TL-buizen. Deze regeling is met ingang van de nieuwe Hygiënecode uitgebreid. Een glasbreukplan is nu ook verplicht als er onbeschermd glas (inclusief glazen thermometers), aardewerk of porselein in de productieruimte aanwezig is.

Ingrediënten glasbreukplan
Een gedegen glasbreukplan bevat in elk geval de volgende ingrediënten:
• Stel vast waar glas in bedrijfsruimten is gebroken;
• Licht de eerstverantwoordelijke in;
• Ruim glasscherven op en veeg de verdachte ruimte grondig;
• Reinig de verdachte ruimte grondig nat;
• Vernietig alle producten die met glas verontreinigd kunnen zijn;
• De eerstverantwoordelijk geeft het sein om de productie of verkoop te hervatten.

Dus:
• Stel een glasbreukplan op;
• Onderneem bij glasbreuk direct actie volgens het plan.

 

Reageer op dit artikel