artikel

Handen wassen en drogen

Dossiers

Handen wassen en drogen

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteedt NBC daarom de komende weken aandacht aan enkele belangrijke basisvoorwaarden uit de Hygiënecode 2008. Deze keer: handen wassen en drogen.

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteedt NBC daarom de komende weken aandacht aan enkele belangrijke basisvoorwaarden uit de Hygiënecode 2008. Deze keer: handen wassen en drogen.

Zowel in de productie als in de winkel komt u in aanraking met grondstoffen, halffabricaten en producten. Een goede hygiëne is belangrijk om te voorkomen dat deze producten besmet raken door vuil en bacteriën. Sieraden om de vingers en/of pols dragen wordt daarom afgeraden, omdat dat kan leiden tot besmetting van grondstoffen, halffabricaten en/of producten. Het belangrijkst is echter regelmatig de handen te wassen en te drogen. Uw handen moeten schoon zijn. Dit bereikt u door regelmatig handen te wassen met stromend water en handzeep. Doe dit bij voorkeur met warm water en gebruik daarbij ongeparfumeerde zeep.

Was uw handen:
o vóór het werk en na elke werkonderbreking;
o vóór en na werken met rauwe of bederfelijke producten, zoals vlees en slagroom;
o na werken met gist;
o na toiletgebruik;
o na niezen in de handen en/of snuiten van de neus;
o na verwijderen van afval.

De handen drogen
Als de handen zijn gewassen, is het verplicht de handen te drogen. Gebruik hiervoor liefst papieren handdoekjes die u na gebruik weggooit. Stoffen handdoeken zijn niet wenselijk. Gebruikt u deze toch in uw bedrijf, verwissel ze dan minimaal tweemaal per dag (of zoveel vaker als nodig).

Draagt u handschoenen? Ook dan moeten zowel de handen als uw handschoenen schoon zijn. Vervang uw handschoenen op het moment dat u normaal gesproken uw handen wast (of eerder als dat nodig is).

Dus:
• Was uw handen regelmatig met stromend water en handzeep;
• Droog uw handen goed af, liefst met papieren handdoekjes;
• Vervang handschoenen op het moment dat u normaal gesproken uw handen wast.

 

Reageer op dit artikel