artikel

Verkooptermijnen zelfbereide producten

Dossiers

Verkooptermijnen zelfbereide producten

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteden we daarom de komende weken aandacht aan de wijzigingen ten opzichte van de code uit 2003. Deze keer: verkooptermijnen van zelfbereide producten.

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteden we daarom de komende weken aandacht aan de wijzigingen ten opzichte van de code uit 2003. Deze keer: verkooptermijnen van zelfbereide producten.

In de nieuwe Hygiënecode is de maximale verkooptermijn voor gekoelde producten veranderd. Zelfbereide, niet-voorverpakte producten mag u nu maximaal 2 dagen bij 7 °C of 3 dagen bij een temperatuur van 4 °C of kouder bewaren en presenteren. Daarbij wordt rekening gehouden met een gebruiksperiode van maximaal 1 dag bij de consument. Als u bederfelijke halffabricaten in uw product verwerkt, start de termijn op het moment dat dit halffabricaat is geproduceerd.

Voorbeeld
U draait op dinsdagmiddag banketbakkersroom aan en bewaart een restant hiervan in de koeling bij 7 °C. Op woensdag maakt u met dat restant tompouces. Deze tompouces mag u dan nog tot en met donderdagmiddag verkopen. Bewaart u het restant banketbakkersroom bij een temperatuur van 4 °C of kouder (bijvoorbeeld in een nulgradenkast) dan verlengt u daarmee de verkooptermijn. Met deze room bereide tompouces met mag u dan nog tot en met vrijdagmiddag verkopen. De klant dient de producten in de koelkast te bewaren en uiterlijk op vrijdag respectievelijk zaterdag te consumeren.

Verlenging verkooptermijn
Als u de tompouce serveert in uw lunchroom of op uw terras, dan mag u de verkooptermijn met maximaal 24 uur verlengen. Dit komt omdat u nu geen rekening hoeft te houden met de extra dag dat het product in de koelkast van de consument ligt. De tompouce die u tot dondermiddag gekoeld mag verkopen, kunt u dus eventueel vrijdag nog serveren in de lunchroom.

Dus:
• Bewaar en presenteer zelfbereide producten maximaal 2 dagen bij 7 °C of 3 dagen bij 4 °C of kouder;
• Verlengde verkooptermijn is mogelijk voor producten die ter plaatse worden geconsumeerd.

In de volgende praktijktip leest u hoe u de houdbaarheidstermijn kunt vaststellen voor zelfbereide producten die u ongekoeld of juist diepgevroren bewaart.

 

Reageer op dit artikel