artikel

Eerste Coupe de la Boulangerie levert twee winnaars op

Dossiers

Eerste Coupe de la Boulangerie levert twee winnaars op

Marc Plaating en Stefan van Lieshout mogen zich aspirant-lid noemen van het Nederlands Boulangerie Team. De twee broodkunstenaars wonnen het aspirant-lidmaatschap van het team tijdens de nationale wedstrijd Coupe de la Boulangerie die op 14 oktober voor het eerst werd gehouden.

Marc Plaating en Stefan van Lieshout mogen zich aspirant-lid noemen van het Nederlands Boulangerie Team. De twee broodkunstenaars wonnen het aspirant-lidmaatschap van het team tijdens de nationale wedstrijd Coupe de la Boulangerie die op 14 oktober voor het eerst werd gehouden.

Mark Plaating, werkzaam bij Zeelandia glundert zichtbaar als juryvoorzitter Hans Som hem tot winnaar uitroept. Hij mag zich kampioen noemen van de Coupe de la Boulangerie 2008, een initiatief van het Nederlands Boulangerie Team. Een groot applaus van de ruim vijftig aanwezigen bij de prijsuitreiking in het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) daalt neer op het kersverse lid van het Nederlands Boulangerie Team. Ook Stefan van Lieshout, de nummer twee is zichtbaar blij. Niet zonder reden, want de werknemer van Echte Bakker Lamers uit Oss is ook door de jury goed genoeg bevonden om toegelaten te worden tot het team dat eerder dit jaar in Parijs als vijfde eindigde tijdens de wereldkampioenschappen.
Naast juryvoorzitter Som werden de vijf deelnemers beoordeeld door een internationaal duo: Mario Fontaine uit Canada en Benny Vanswinnen uit België. Zij jureerden ook tijdens het wereldkampioenschap in Parijs. De jury roemde winnaar Mark Plaating vooral om zijn relaxte werkhouding en zijn goede voorbereiding. De producten zagen er volgens Som ‘erg goed uit.’
Stefan van Lieshout werd door de jury gecomplimenteerd om zijn goede werktempo. ‘Een vakman in hart en nieren die plezier maken goed weet te scheiden van presteren’, aldus Som.

Reacties
Direct na afloop worden de twee winnaars besprongen door de aanwezige mensen en nemen ze de felicitaties in ontvangst. Ook moeten ze direct op de foto. Als alle hectiek achter de rug is en Plaating rustig terugkijkt op de dag zegt hij: ‘Dit is heel mooi. Ik heb altijd de ambitie gehad om in het team te komen en als het dan lukt, is dat prachtig. Het was wel zwaar, maar ik werkte rustig en ik kon goed doorwerken.’ Van Lieshout beaamt de woorden van Plaating. ‘Hartstikke mooi dat ik lid mag worden van het team. Lid zijn van dit team betekent vernieuwing en je bent echt met je vak bezig. Super.’ Over de wedstrijddag zegt hij: ‘Het ging goed vandaag, maar het was inderdaad best zwaar. Vooral, omdat je ook wordt beoordeeld op de manier waarop je werkt en je dus alles netjes moet doen.’ Dat winnen niet vanzelf gaat en het veel energie kost, erkennen de twee direct. Beiden hebben veel geoefend voor de wedstrijd. Plaating: ‘Hoeveel uur weet ik niet precies, maar ik heb veel uren doordeweeks geoefend en ook in het weekend, vooral de laatste maand.’ Van Lieshout: ‘Het heeft inderdaad veel tijd gekost, maar dat is het waard geweest. Wat ook een voordeel was voor mij, is mijn ervaring die ik heb opgedaan tijdens het Europees Kampioenschap. Ik heb veel ideeën en ervaring mee kunnen nemen en kunnen gebruiken voor deze wedstrijd.’ Van Lieshout werd vorig jaar tijdens het EK voor junioren in Göteborg derde.

Première
Voor de eerste editie dit jaar hadden tien deelnemers zich opgegeven. Het thema was dieren. Naast een showstuk moesten de broodspecialisten twee soorten grootbrood, stokbrood, gerezen luxe producten en getoerd gerezen producten maken. Tot teleurstelling van de organisatie haakten er vijf af. Marti Pluygers voorzitter van het Nederlands Boulangerie Team: ‘In januari van dit jaar zijn we begonnen met de voorbereiding van de wedstrijd en hebben we de reglementen vastgesteld. Dat die niet mals waren wisten we, maar dat is ook nodig want alleen op die manier kun je leden selecteren die op topniveau kunnen presteren en dat is nodig tijdens internationale wedstrijden.’ Hoewel Pluygers teleurgesteld was in het deelnemersaantal van vijf, gaf ze aan trots te zijn op de kandidaten. ‘Ze hebben alles uit de kast gehaald om een plaats in het team te verwerven.’ Ook Willem Keur, ad interim directeur van het NBC sprak lovende woorden uit over de deelnemers. ‘Mensen die mee durven te doen en zich willen ontwikkelen zijn mensen van de toekomst.’ Keur zei trots te zijn dat de wedstrijd werd gehouden in het NBC. ‘Het Boulangerie Team en het NBC is een mooie samenwerking. Ook het NBC moet zich ontwikkelen en dan mogen we dit niet missen.’
 

Reageer op dit artikel