artikel

Gebruik de vaatwasmachine optimaal

Dossiers

Gebruik de vaatwasmachine optimaal

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteden we daarom de komende weken aandacht aan de wijzigingen ten opzichte van de code uit 2003. Deze keer: het gebruik van de vaatwasmachine.

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteden we daarom de komende weken aandacht aan de wijzigingen ten opzichte van de code uit 2003. Deze keer: het gebruik van de vaatwasmachine.

Het is altijd belangrijk om te werken in een schone ruimte met schoon materiaal en gereedschap, en met schone machines en apparatuur. Vuil en productresten trekken immers ongedierte aan en kunnen producten besmetten. Een vaatwasmachine is een geschikt apparaat om losse materialen en gereedschap nat te reinigen. Sommige vaatwasmachines hebben zelfs programma’s om gereedschap te ontsmetten. De Hygiënecode 2008 bevat adviezen voor het gebruik van de vaatwasmachine, omdat reinigen met de vaatwasmachine niet altijd foutloos ging.

Adviezen:
Een vaatwasmachine die het spoelwater automatisch ververst, heeft de voorkeur. Wie niet zo’n apparaat heeft, zorgt ervoor dat hij het spoelwater in de vaatwasmachine tijdig ververst zodat een goede reiniging gegarandeerd blijft. Ook is het belangrijk regelmatig te controleren of de sproeiarm en zeven of filters niet verstopt zitten en of er geen aangekoekt vuil in de hoeken en aan de randen van de vaatwasmachine zit.

Wie naspoelt of nadroogt bij een temperatuur van 80°C of hoger levert een belangrijke bijdrage aan het ontsmetten van gereedschap. Plaats gereedschap bij voorkeur in de vaatwasmachine nadat productresten grotendeels zijn verwijderd en/of het is voorgespoeld.

Wilt u de vaatwasmachine gebruiken om gereedschap en materialen te ontsmetten? Raadpleeg dan eerst de gebruiksaanwijzing van de fabrikant om te zien of uw apparaat daarvoor geschikt is.

Hebt u vragen of opmerkingen over de adviezen? Bel het Nederlands Bakkerij Centrum (0317) 47 12 12.

Dus:
• Verwijder productresten van gereedschap en spoel het voor;
• Naspoelen of drogen bij ≥ 80°C;
• Ververs spoelwater regelmatig;
• Controleer regelmatig op verstoppingen;
• Zorg dat vuil niet aankoekt;
• Ontsmetten? Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

 

Reageer op dit artikel