artikel

Thermische olieovens

Dossiers

Thermische olieovens

Thermische olieovens winnen aan populariteit. Maar waarom kiezen steeds meer bakkers voor deze type oven? Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten bij de aanschaf? Bakkerswereld polste de mening van de leveranciers én de bakkers die er mee werken.

Thermische olieovens winnen aan populariteit. Maar waarom kiezen steeds meer bakkers voor deze type oven? Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten bij de aanschaf? Bakkerswereld polste de mening van de leveranciers én de bakkers die er mee werken.

Hebaco Bakovenbouw in Nijverdal

Wat zijn de specifieke eigenschappen van een thermische olieoven?
‘De voornaamste eigenschap van de thermische olieoven is dat deze oven 100 procent stralingswarmte geeft. De ervaring leert dat deze warmtesoort het beste de warmte overdraagt aan de meeste broodsoorten. De bakovens uit de vijftiger en zestiger jaren waren over het algemeen ook ovens met stralingswarmte via heetwaterbuizen. Alleen deze ovens hadden niet genoeg vermogen om brood ‘schot-op-schot’ te bakken. Thermische olieovens kunnen dat wel.’

Wat zijn de belangrijkste goede eigenschappen van een thermische olieoven?
‘Bakt 100 procent gelijkmatig, heeft een zeer goede warmteaccumulatie, heeft stralingswarmte, instelbare hete luchtconvectie en heeft een grote bakcapaciteit (er kan ‘schot-op-schot’ gebakken worden). De oven kan alweer opgewarmd worden naar de begintemperatuur voor de volgende bakcharge zonder dat dit invloed heeft op de nog bakkende charge.’

Hoe zit het met de energiezuinigheid tot andere types?
‘Dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheid ovens die men kiest. Neem je één oven met één ketel, dan zal het verbruik wat hoger zijn dan bij een rotatieoven. Kiest men voor meerdere ovens, verwarmd met één ketel, dan zal het verschil in gebruik met een rotatieoven veel geringer zijn. Echter, bij met name thermische olieovens is het zeer aantrekkelijk om een warmteterugwinningsunit op de rookgasafvoer van de centrale ketel te plaatsen. Dit om warm water te verhitten met de restwarmte van de rookgasafvoer en op te slaan in een grote boiler. Het warme water kan gebruikt worden tijdens de dagdelen dat men dit nodig heeft. Het warme water kan tevens gebruikt worden voor vloerverwarming van de bakkerij of woning.’

Wat zijn de minder goede eigenschappen. Met andere woorden: wanneer zou je niet voor een thermische olieoven moeten kiezen?
‘De prijs misschien. De thermische olieoven is duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een rotatieoven.’

Waar moet een bakker op letten bij de aanschaf? 
‘De bakker moet, in overleg met de verkoopadviseur, vooral letten op de mogelijke plek van de oven en ketel. Het is belangrijk dat de oven goed in de routing van de bakkerij past en dat de technische onderdelen van de oven, zoals de pompen, convectieventilatoren en stoombuizen, goed bereikbaar zijn en goed geventileerd worden. Dit laatste verlengt de levensduur van deze componenten en beperkt de reparatiekosten. De ketel van de ovens kan, indien mogelijk, in een aparte ruimte binnen 5 tot 20 meter geplaatst worden. Deze dient natuurlijk ook geventileerd te worden.’

Wat hebben jullie te bieden?
‘De AeroStatic thermische olie wagenoven met een inhoud van 140 tot 256 broden per oventunnel alsmede de AeroDeck thermische olie etageoven met een inhoud van 100 tot 280 broden. Laatstgenoemde oven heeft de mogelijkheid tot verschillende baktemperaturen per oven en is zeer geschikt voor ‘vloergebakken’ broden. Tevens leveren wij op maat gemaakte thermische olie wagenovens voor bijvoorbeeld koekfabrieken of ovens met een zogenaamd boxensysteem voor grotere kleinbroodproducenten.’

De drie sterkte punten van de AeroStatic.
‘De AeroStatic heeft een aanzienlijk betere isolatie, en dus minimale warmte-uitstraling. De bakruimte is dieper (800 x 1400 mm). Hierdoor hangen de Nederlandse broodkoppels royaal boven de verwarmingsplaten en kan er beter gebakken worden. De oven heeft verticaal geplaatste magneetpompen die geluidsarm zijn en minder slijtage geven. De synthetische thermische olie heeft een lange levensduur.’

Warme Bakker Dick ten Broeke uit Lochem:
Sinds wanneer werkt u met een thermische olieoven?
‘Ik heb de oven sinds juni. Daarvoor had ik ook al vijftien jaar een thermische olieoven.’

Voordelen van een thermische olieoven?
‘Hij bakt mooi gelijkmatig en je bent heel flexibel. Ik heb een speciale oven laten bouwen. Mijn inschietoven heeft twee temperaturen waardoor ik onder en boven twee verschillende producten tegelijk kan bakken.’ 

Wat zijn de nadelen?
‘De oven heeft veel draaiende delen waardoor er dus veel stuk kan gaan, maar ik heb nooit problemen gehad. Een ander nadeel is de extra ruimte die nodig is voor de ketel.’

Tip:
‘Het is altijd goed om meerdere systemen en ovens te bekijken.’

Becker Bongard in Nederweert

Wat zijn de specifieke eigenschappen van een thermische olieoven?
‘De baktunnels worden separaat opgesteld van de brander (ketelinstallatie). Hij is te gebruiken als wagenoven of als inschietoven (stenen vloeren). Complexere installatie ten opzichte van standaard ovensystemen.’

Wat zijn de belangrijkste goede eigenschappen van een thermische olieoven?
‘Grotere warmteopslag waardoor continu laden en lossen mogelijk is. Gelijkmatigere bakaard. Vanaf 4 oventunnels, 26 m² bakoppervlakte, zuiniger stoken ten opzichte van een vergelijkbare bakoppervlakte in een traditioneel systeem. Totaal geen agressieve bakaard in vergelijking met andere systemen.’

Hoe zit het met de energiezuinigheid tot andere types?
‘Vanaf 26m² ga je zuiniger stoken ten opzichte van de traditionele ovensystemen in vergelijkbare grootte.’

Wat zijn de minder goede eigenschappen. Met andere woorden: wanneer zou je niet voor een thermische olieoven moeten kiezen?
‘Voor harde lux is dit niet het meest geschikte ovensysteem vanwege de milde bakaard. Deze bakaard komt doordat de aanvoertemperatuur van de olie ten opzichte van de baktemperatuur (Delta T) erg klein is in vergelijking met een standaardsysteem. Voor zachte lux doet deze oven het dan weer beter dan een standaardoven (radiatie) of rotatieoven (convectie).’

Waar moet een bakker op letten bij de aanschaf?
‘Op de pompen. Mechanisch is beter gezien het verbruik. Ze hebben tegenwoordig een verbeterde levensduur in vergelijking met de magnetische pompen. En een veel lager energieverbruik. Verder moet de bakker letten op type olie, veiligheden, compactheid, SAV service na verkoop en milieu (gebruik biologische olie in het ovensysteem in plaats van synthetische olie). Een duidelijke offerte met een degelijke beschrijving van de onderdelen/werking.’

Wat hebben jullie te bieden?
‘Sinds 1976 bieden wij olieovens op 1 ketel tot 45 m², in een onbepaald aantal per bakkerij, als wagenoven, inschietoven, wageninschietoven en doorloopoven.’

Wat zijn de drie sterke punten?
‘Milieubewust, aanschafprijs, begeleiding en kennis. Becker is ‘s werelds eerste producent van dit type oven.’

De Korenaar uit Surhuisterveen:
Sinds wanneer werkt u met een thermische olieoven?
‘Wij gebruiken de oven (wagen) sinds oktober vorig jaar, voorheen gebruikte ik een inschietoven (hete lucht). Ik wil een zo constant mogelijk product en dat kan met dit systeem.’

Voordelen van een thermische olieoven?
‘De gelijkmatige bakaard. Ik kan in een keer 140 broden baken in 45 minuten en ze hebben allemaal een gelijkmatige bakaard. Het werkt veel sneller dan de oude oven, het scheelt me een productie-uur op zaterdag.’

Wat zijn de nadelen?
‘Ik heb ze nog niet opgemerkt.’

Tip:
‘Met twee hete luchtovens krijg je niet een specifieke bakaard. Ik raad daarom aan om een duo te kopen zodat je de voordelen hebt van zowel hete lucht als van een thermische olieoven.’

Miwe in Barneveld

Wat zijn de specifieke eigenschappen van een thermische olieoven in het algemeen. Wat onderscheidt hem van andere types?
‘Doordat het systeem gevuld is met thermische olie heeft dit type oven een hoog warmteaccumulerend vermogen; gelijktijdig een relatief vriendelijke bakaard.’

Wat zijn de belangrijkste goede eigenschappen van een thermische olieoven?
‘Vriendelijke dus niet agressieve bakaard, korte wachttijden tussen de baksels.’

Hoe zit het met energiezuinigheid ten opzichte van andere type ovens?
‘Doordat de meeste installaties maar 1 verwarmingsunit en dus maar 1 branderinstallatie hebben is het energieverlies ‘door de schoorsteen’ lager dan bij systemen waarbij elke oven zijn brander heeft.’

Wat zijn minder goede eigenschappen. Met andere woorden: wanneer zou je niet voor een thermische olieoven moeten kiezen?
‘Thermische olieovens worden gebouwd als wagenoven en als inschietoven. Bij de keuze van een inschietoven zijn er ten opzichte van inschietovens met een ander verwarmingssysteem geen nadelige eigenschappen. Bij de aanschaf van een wagenoven kan men alleen vergelijken met ‘de andere wagenoven’ zijnde een rotatieoven. Dan geldt dat een thermische olie wagenoven uitgevoerd is met een aantal vast ingebouwde verwarmingsplaten, bij busbroodovens over het algemeen 7 stuks. (Anders 10 stuks). Hiermee worden de mogelijkheden van de oven beperkt. In een busbroodoven kan men alle overige en lagere producten bakken. De capaciteit in bakplaten is dan bepaald door de vaste indeling. Door de techniek van de thermische olie is de aanschafprijs van een dergelijk systeem verhoudingsgewijs aanzienlijk hoger dan die van een rotatieoven terwijl de gebruiker zich gelijktijdig in zijn flexibiliteit beperkt. De bakeigenschappen van thermische olieovens worden vaak overschat en die van rotatieovens onderschat.’

Waar moet een bakker op letten bij de aanschaf?
‘Dat de bakeigenschappen van een wagenoven voor busbrood zijn beperkingen zal hebben bij het bakken van kleine/lage producten.’

Wat hebben jullie te bieden?
‘MIWE thermo static en de inschietoven MIWE thermo express.’

Noem de drie sterkste punten van deze oven.
‘Gemaakt uit duurzame materialen, optimale besturingstechnieken, zwaar stoomsysteem.’

Van Vessem & Le Patichou uit Haarlem:
Sinds wanneer werkt u met een thermische olieoven?
‘Sinds zeven jaar. We willen niet roterend bakken omdat dat een egale kleur geeft. Thermische olieovens zorgen voor een meer ambachtelijke uitstraling.’

Voordelen van een thermische olieoven?
‘De voordelen zijn de ambachtelijke uitstraling van het brood. Ook ben je flexibel met de temperatuur. Die kun je gemakkelijk verhogen, verlagen gaat minder gemakkelijk overigens. Ook ben je flexibel in uitbreiding, op een brander kunnen namelijk meerdere ovens koppelen.’
 
Wat zijn de nadelen?
‘Je kunt minder snel de temperatuur wisselen dan met rotatieovens. Je moet dus beter plannen. Daarnaast verliezen thermische olieovens sneller warmte dan bijvoorbeeld de conventionele Hein ovens met stenenvloer. Hierdoor kun je spekranden krijgen. Wij hebben dit opgelost door de ruimten tussen de bakplaten te vergroten (2 cm) en andere olie te gebruiken; die gaat tot 320 graden. Daarnaast is een thermische olieoven duurder in aanschaf.’

Tip:
‘Als je authentieke uitstraling van je brood wilt, kies dan voor een thermische olieoven. Qua rendement is een roterende oven beter.’

Van Asselt & Alferink in Roelofarendsveen

Wat zijn de specifieke eigenschappen van een thermische olieoven. Wat onderscheidt hem van andere types?
‘Het is een stralingsoven. Heeft een rustige warmteoverdracht, goede, gelijkmatige bakaard en naar wens krokant. De brander kan apart van de oven geplaatst worden.’

Wat zijn de belangrijkste goede eigenschappen van een thermische olieoven?
‘Je kunt er prima continu en gelijkmatig mee bakken en de oven zorgt voor een uitstekende bakaard voor groot- en kleinbrood.’

Hoe zit het met energiezuinigheid ten opzichte van andere type ovens?
‘Het energieverbruik is sterk afhankelijk van het feit hoeveel ovens je aansluit op een ketel. Als je een thermische olieoven 1 op 1 vergelijkt met een rotatieoven verbruikt die meer energie, hoewel de twee ovens niet met elkaar te vergelijken zijn.’

Wat zijn minder goede eigenschappen. Met andere woorden: wanneer zou je niet voor een thermische olieoven moeten kiezen?
‘Als de productie te klein is voor twee ovens. Thermische olieovens zijn minder flexibel en efficiënter dan rotatieovens en ze gebruiken meer vloeroppervlakte. Voordeel is wel dat de ketel niet bij de oven geplaatst hoeft te worden. Je kunt minder platen per wagen kwijt: thermische olieoven 7 etages, wagenrotatieovens 15 etages. Daarnaast zijn ze duurder in aanschaf, onderhoud en energie.’

Waar moet een bakker op letten bij de aanschaf?
‘Dat je koppels hebt met grote tussenruimte. Nieuwe bakwagens aanschaffen en de verwarmingsketel moet goed bereikbaar zijn.’

Wat hebben jullie te bieden?
‘Thermoroll compact met geïntegreerde ketel.’
 
De drie sterke punten van deze oven.
‘Minder ruimte nodig, touchscreen bediening. Schroeit niet, ook niet bij gedeeltelijke benutting van de etages.’

Bakkerij Van der Putten uit Mierlo:
Sinds wanneer werkt u met een thermische olieoven?
‘Ik heb hem nu twee jaar. Voorheen werkten we met een inschietoven.’

Voordelen van een thermische olieoven?
‘Je kunt continu bakken. Voorheen hadden we twee man nodig en nu kan een iemand lossen. Het scheelt enorm veel tijd, zo’n drie uur op een zaterdag. Daarnaast bakt de oven veel gelijkmatiger.’

Wat zijn de nadelen?
‘Je hebt veel meer karren en platen nodig als je door wilt blijven bakken. Ook komt er heel veel warmte in de bakkerij bij het lossen, omdat je in een keer 140 broden er uit trekt.’

Tip:
‘Laat je goed informeren en kijk goed rond bij bakkers die er mee werken. Iedereen is welkom.’

 

Reageer op dit artikel