artikel

Veiligheid in de opslagruimte

Dossiers

Veiligheid in de opslagruimte

Arbo is een hot-item in de bakkerij. Daarom besteedt Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC, aandacht aan de Arbo-regels. Deze keerop Bakkerswereld.nl: veiligheid in het magazijn.

Arbo is een hot-item in de bakkerij. Daarom besteedt Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC, aandacht aan de Arbo-regels. Deze keer op Bakkerswereld.nl: veiligheid in het magazijn.

De RIE Bakkerijen besteedt ook aandacht aan opslagruimten en magazijnen. Deze ruimten moeten met het oog op hygiëne goed kunnen worden schoongemaakt en onderhouden. Opruimen levert een vrije vloerruimte op, zodat struikelgevaar wordt voorkomen.

Stellingen en kasten
De stellingen en kasten in de ruimten worden volgens de voorschriften beladen en zijn zo geplaatst dat zij niet kunnen omvallen. De leverancier ervan kan informatie verstrekken over de maximale belasting, de plaatsingsvoorschriften en over eventuele aanvullende voorschriften. Smalle en hoge stellingen worden ook aan de bovenzijde vastgemaakt. Dat is zeker belangrijk als er regelmatig alleen bovenin goederen zijn opgeslagen. Zorg voor een trap om op een verantwoorde manier bij de hoog opgeslagen goederen te kunnen komen.
 

Gebruik transportmiddelen
In grote magazijnen kan het gebruik van een transportmiddel handig zijn. Zorg er dan voor dat de gangpaden voldoende breed zijn. Transportmiddelen (bijvoorbeeld heftrucks) moeten de ruimte hebben om te rijden én draaien. Die ruimte betreft de omvang van het transportmiddel plus de omvang van het te verplaatsen materiaal.

Een compleet overzicht van maatregelen vindt u in de RIE Bakkerijen, een vragenlijst waarin alle risico’s in een bakkerij aan bod komen. Voor meer informatie neemt u contact op met de adviseurs van het NBC of kijkt u op het dossier over arbo op de website van het NBC.

Dus:
         zorg voor goed onderhouden opslagruimten;
         belaad stellingen en kasten volgens de voorschriften en zorg dat ze niet kunnen omvallen;
         zorg voor voldoende ruimte voor transportmiddelen (indien aanwezig)

 
 

Reageer op dit artikel