artikel

Trendy voor een goede prijs

Dossiers

Trendy voor een goede prijs

Leuke, lekkere en trendy producten maken voor een goede prijs. Volgens pr-man Paul van Pelt van Grobak de rode draad tijdens vier demonstraties die eind mei en begin juni werden gehouden. 290 brood- en banketbakkers bezochten Grobak Haaften of het Stedelijk Daltoncollege in Zutphen. Pekingganger Hans Som ging in op de desemtrend.

Leuke, lekkere en trendy producten maken voor een goede prijs. Volgens pr-man Paul van Pelt van Grobak de rode draad tijdens vier demonstraties die eind mei en begin juni werden gehouden. 290 brood- en banketbakkers bezochten Grobak Haaften of het Stedelijk Daltoncollege in Zutphen. Pekingganger Hans Som ging in op de desemtrend.

Een belangrijke plek in de bedrijfsfilosofie van Grobak nemen de productdemonstraties in, bleek op 28 mei in het Haaftense distributiecentrum maar weer eens. Het idee voor deze bijeenkomsten was ontstaan naar aanleiding van signalen die Grobak van klanten en relaties ontving én diverse introducties tijdens de Bakkerij Dagen 2008.

Desemconcepten
De bezoekers aan de RAI in Amsterdam struikelden bijna over de desemconcepten. ‘En niet onterecht’, stelde Hans Som in Haaften. De chef de mission van de Nederlandse bakkers die tijdens de Olympische Spelen in augustus in het Holland House in Peking acte de présence geeft, gaf hoog op van het broodingrediënt, dat aan een opmars bezig is. ‘Het is al zo oud als Methuzalem en vrij eenvoudig zelf te maken’, hield hij de aanwezigen voor. Desem is als ingrediënt voor veel broodsoorten en deegtypen te gebruiken. Bijna alle combinaties zijn mogelijk. Zo kan gevarieerd worden in verschillende typen of soorten bloem en meel. Som: ‘Ik ben voorstander van het gebruik van gist in de basisdesem. Zonder gebruik van gist is een desemdeeg te lang ‘onderweg’. Desembrood, waarin gist is gebruikt heeft meer het karakter waar de Nederlandse consument de voorkeur aan geeft. Het mondgevoel is beter en het brood heeft meer volume. Een prachtig artisanaal product.’ Ook de industrie zet momenteel zwaar in op desem en Som is van mening dat de ambachtelijke bakkers niet achter kunnen blijven. ‘Het is prima als tweefasenbrood te gebruiken en wees in de winkel niet krenterig. Laat de klanten proeven’, was zijn devies. Degen met desem worden meestal handmatig verwerkt om de deegstructuur niet te veel te beschadigen. Hierdoor is het toevoegen van flink wat water geen probleem. Som heeft voor het bakken van desembrood een voorkeur voor de inschietoven. ‘Dan trekt het brood lekker op’, aldus Som.
Een van de aanwezigen bij de presentaties is Echte Bakker Kees van der Woert uit Doorn. Hij is doordrongen van het feit dat hij desembrood moet gaan verkopen. ‘Ik vraag me alleen nog af of ik het zelf wil gaan maken. Je moet het er niet zomaar even bij doen, het kost veel tijd en energie.’ De Echte Bakker is regelmatig bij productdemonstraties van de partij, want stilstand is voor hem achteruitgang. ‘En recepten wil ik niet alleen op papier zien. Als je met je eigen ogen ziet hoe iets gemaakt wordt, onthoud je het beter.’

 

Reageer op dit artikel