artikel

Team Holland Bakery in Peking is compleet

Dossiers

Team Holland Bakery in Peking is compleet

Hoop en vrees, gebalde vuisten, vreugdekreten, teleurstelling en trotse winnaars. De bekendmaking van het Holland Bakery team in Peking had alles dat een spannende verkiezing moet hebben. De vijftien bakkers die naar China mogen waren vooral ‘dolblij en super trots.

Hoop en vrees, gebalde vuisten, vreugdekreten, teleurstelling en trotse winnaars. De bekendmaking van het Holland Bakery team in Peking had alles dat een spannende verkiezing moet hebben. De vijftien bakkers die naar China mogen waren vooral ‘dolblij en super trots.’

‘Yes’, schalt er door de stille zaal. Bert Muller, eigenaar van Echte Bakker Schoemaker in Emmen springt verrukt van zijn stoel als hij hoort dat hij naar Peking mag. Enkele seconden later volgt zijn collega Jaap van der Veer uit Barneveld met een grote glimlach op zijn gezicht. Een high five tussen de twee dolblije bakkers is het gevolg. Samen met dertien collega’s (waarvan drie banketbakkers en elf broodbakkers) vormen zij tijdens de Olympische Spelen in Peking het Holland Bakery team dat onder leiding staat van Hans Som en Kees Goos. Iedere provincie vaardigt een bakker af naar het Verre Oosten. Barry Dunselman zal namens Noord-Holland naar Peking gaan. ‘Dit is echt helemaal fantastisch. Het is niet te bevatten’, stamelt de medewerker van Versbakkerij Dunselman uit Den Helder na afloop van de bekendmaking. Hij doet zijn verhaal, maar zijn blik verraadt ongeloof. ‘Ik was verschrikkelijk zenuwachtig’, geeft hij lachend toe. ‘Ik had het niet meer toen ze de namen bekendmaakten. Opeens hoorde ik míjn naam en ik wist het even niet meer. Maar het was echt zo. Super dat ik mee mag.’ Met zijn negentien jaar is de leerling van Vakschool Wageningen tevens de jongste van de hele groep.

Kans
Robert van Beckhoven, eigenaar van Patisserie Robert in Oisterwijk, die als een van de drie banketbakkers meegaat naar China, is een stuk rustiger na de bekendmaking. Maar hij is zeker niet minder blij. ‘Ik werd als allerlaatste opgenoemd. Ik zat hem wel behoorlijk te knijpen. Maar toen ik mijn naam hoorde, balde ik mijn vuist van geluk. Ik ben er echt heel blij mee en heb er heel veel zin in. Het is een prachtige kans om het vak te promoten en topproducten te maken. Een hele mooie uitdaging.’ De afgevaardigde voor de provincie Friesland is Bas van Esch, eigenaar van Bakkerij van Esch uit Zevenhuizen. ‘Ik ben super trots en geweldig blij. Toen ik de oproep las, heb ik geen moment getwijfeld om me aan te melden. Zo’n kans, daar moet je voor gaan en als je dan uiteindelijk ook mee mag is fantastisch. Ik weet niet wat ik zal aantreffen in Peking, maar enige flexibiliteit kan geen kwaad, want de omstandigheden zullen niet zo optimaal zijn als in mijn eigen bedrijf. Maar dat is juist ook de charme van dit avontuur. Het is bovendien een geweldige promotionele kans voor de sector. Gaan met die banaan.’
Het nationale bakkersteam voor Peking werd op 20 mei bekendgemaakt in een vol Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. 150 bakkers, eigenaren, medewerkers, leraren en oud bakkers hadden zich opgegeven voor ‘deze prachtige kans’ zoals velen het initiatief omschreven. Ze waren ook allemaal aanwezig. Hoewel alle bakkers wisten dat ze een kleine kans hadden om gekozen te worden, was de sfeer ontspannen. ‘Het is een mooie uitdaging, maar mocht het niet zo zijn dan vergaat de wereld niet’, vertaalde Cees Lukassen, werknemer bij Paul Berntsen in Didam de algemene stemming vooraf passend.’    

Werksituatie
Om de leden van het team Holland Bakery niet zonder enige kennis over de werksituatie daar en het land China af te laten reizen, werden de bakkers voor de bekendmaking getrakteerd op lezingen en workshops over China, Tai Chi en kregen ze een korte taalcursus Chinees. Toptafeltennisser Trinko Keen gaf de aanwezigen een inkijk in de mentaliteit van de Chinezen op sportgebied en zijn eigen carrière. ‘Je wordt niet zomaar toptafeltennisser. Het begint met passie net als bij het bakkersvak.’ Ad Overgaag, lid van de organisatie Holland Bakery Team, trapte de dag af. ‘Onze doelstelling is om er voor te zorgen dat Albron (de cateraar waaraan het brood wordt geleverd in Peking red.) het allerlekkerste brood kan leveren in China. Dit gepaard met een grote glimlach, want het moet vooral leuk zijn: voor u, voor de media en voor de mensen daar.’ Ook kregen de bakkers een impressie te zien van het Holland Heineken House waar gebakken zal worden in een open bakkerij van ruim 100 vierkante meter. De banketbakkers delen een geconditioneerde ruimte met Albron. Er wordt per dag 17 uur gebakken. Het zal vooral handwerk zijn. Het team heeft twee kneders, een stokmachine, werkbanken en een kleinbroodstraat ter beschikking. Iedere bakker zal zo’n 250 broden per acht uur moet maken. Het team is verdeeld in drie groepen van vier bakkers en een banketbakker. Iedere groep bakt een week en wordt daarna afgelost.

 

Reageer op dit artikel