artikel

Nederland ontgroent

Dossiers

Nederland ontgroent

Nederland vergrijst, dat heeft u vorige week op deze plek kunnen lezen. Tegelijkertijd ontgroent Nederland ook nog, dat wil zeggen dat het aantal jongeren afneemt. Ook deze ontwikkeling heeft mogelijk gevolgen voor u als ondernemer.

Nederland vergrijst, dat heeft u vorige week op deze plek kunnen lezen. Tegelijkertijd ontgroent Nederland ook nog, dat wil zeggen dat het aantal jongeren afneemt. Ook deze ontwikkeling heeft mogelijk gevolgen voor u als ondernemer.

In het jaar 2000 was 30 procent van de Nederlandse bevolking tussen de 20 en 39 jaar oud; vorig jaar was dit aandeel afgenomen tot iets meer dan 26 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat dit percentage nog verder daalt tot 24,5 in 2020.

Gezondheid en gemak
Hoewel de leeftijdscategorie van 20 tot 39 jaar in omvang afneemt, blijft het in diverse opzichten een interessante doelgroep. Tot deze groep behoren de gezinnen met kinderen. Zij hebben vaak een dubbele baan en gemiddeld genomen meer te besteden. Binnen een druk huishouden neemt de broodconsumptie een relatief belangrijke plaats in. Enerzijds vanwege het gemak en anderzijds vanuit een sociaal oogpunt: het eten aan tafel als rustmoment. Het brood moet vooral gezond zijn en voldoende variatie bieden. Deze doelgroep is gevoelig voor nieuwe (culinaire) ontwikkelingen en heeft de financiële middelen om daarvoor te betalen.

Voedzaamheid en variatie
De invloed van ouders op de broodconsumptie van kinderen is groot. U kunt hierop inspelen door op de winkelvloer aandacht te besteden aan de gezondheidswaarde en de voedzaamheid van brood voor (jonge) kinderen. Ook kunt u extra nadruk leggen op broodsoorten die inspelen op de behoefte aan variatie en gemak. Bijvoorbeeld door middel van uw productpresentatie, via persoonlijk advies of met behulp van promotionele activiteiten.

Dus:
– Het aantal jongeren daalt.
– Broodconsumptie is belangrijk binnen druk huishouden.
– Invloed van ouders op broodconsumptie is groot.
 

Reageer op dit artikel