artikel

Consumentenvertrouwen

Dossiers

Consumentenvertrouwen

De afgelopen weken hebben we in deze rubriek een aantal maatschappelijke onderwerpen besproken, waaronder de ontgroening en vergrijzing en de toename van het aantal huishoudens in Nederland. De komende weken staat de consument centraal. Allereerst staan we stil bij de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Moet u zich zorgen maken?

De afgelopen weken hebben we in deze rubriek een aantal maatschappelijke onderwerpen besproken, waaronder de ontgroening en vergrijzing en de toename van het aantal huishoudens in Nederland. De komende weken staat de consument centraal. Allereerst staan we stil bij de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Moet u zich zorgen maken?

De jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat het consumentenvertrouwen in de Nederlandse economie sinds september 2007 fors is gedaald. De kredietcrisis was toen net een feit. Het vertrouwen van de consument wordt van oudsher gezien als voorspeller van hun bestedingen. Als het vertrouwen daalt, gaat de consument binnen een half jaar minder uitgeven. Economen betwijfelen echter of consumenten dit keer ook zo zullen reageren. Consumenten blijken namelijk niet negatief gestemd over hun eigen financiële situatie. Uit onderzoek van het CBS komt naar voren dat mensen nog steeds bereid zijn om grote uitgaven te doen. Juist die koopbereidheid is een goede indicator voor hun bestedingen.

Koopbereidheid blijft op peil
Er is een aantal oorzaken te noemen waardoor de koopbereidheid op peil blijft. De CAO-lonen zijn in januari 2008 met gemiddeld 2½ procent gestegen. Ook de pensioenuitkeringen gaan nog omhoog. Huizenbezitters zien hun vermogen stijgen, omdat de huizenprijzen sinds vorig jaar met 4 procent zijn gestegen.

Het lijkt erop dat de problemen zich voorlopig vooral in de financiële sector afspelen. De Nederlandse economie groeit nog steeds; in het laatste kwartaal van 2007 was dit 4 procent.

Dus:
Het consumentenvertrouwen is fors gedaald
De koopbereidheid blijft op peil
 

Reageer op dit artikel