artikel

De gezondheidswaarde van een boterham: koolhydraten

Dossiers

De gezondheidswaarde van een boterham: koolhydraten

De afgelopen weken stond bij deze tips de gezondheidswaarde van brood centraal. Hierin zijn voedingsvezels, vitamines en mineralen aan bod gekomen. Deze keer staan we stil bij koolhydraten en gaan we in op de vraag of brood een dikmaker is.

De afgelopen weken stond bij deze tips de gezondheidswaarde van brood centraal. Hierin zijn voedingsvezels, vitamines en mineralen aan bod gekomen. Deze keer staan we stil bij koolhydraten en gaan we in op de vraag of brood een dikmaker is.

Brood bevat koolhydraten. Dit zijn voedingstoffen die energie leveren, net als eiwitten en vetten. Een gram koolhydraten levert 4 calorieën. De koolhydraten die we eten, worden direct gebruikt of opgeslagen in de spieren en de lever (glycogeenvoorraad) om te dienen als direct beschikbare energie voor de hersenen, de bloedcellen of spierarbeid. Voldoende koolhydraten in de voeding zijn belangrijk. Dit voorkomt dat we ons lichaamseiwit (spieren) afbreken om als energievoorziening te dienen.

Geen dikmaker
Sommigen menen dat koolhydraatrijke voeding leidt tot overgewicht. Dit is ten onrechte. U kunt uw klanten erop wijzen dat brood – net als aardappelen – geen dikmaker is. De calorieën in een broodmaaltijd zijn voornamelijk afkomstig van het –  vaak vetrijke – beleg. Vet levert per gram ruim twee maal zoveel calorieën als koolhydraten. Adviseer uw gewichtsbewuste klant daarom om te kiezen voor magere belegsoorten. Benadruk ook dat brood belangrijk is, omdat het onmisbare voedingstoffen bevat en weinig vet.

Desondanks zijn koolhydraatarme diëten de laatste jaren populair. Een van de bekendste is Atkins. Zo’n dieet kan een manier zijn om snel af te vallen en een gezond gewicht te bereiken. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat een gezond voedingspatroon uiteindelijk de enige manier is om de gezondheidswinst op lange termijn vast te houden. Dat wil zeggen: voldoende groente, fruit, brood en andere graanproducten en weinig (verzadigd) vet.  U kunt uw klanten een gemakkelijk en voordelig alternatief aanreiken voor Atkins: het broodwisseldieet. Meer informatie en de mogelijkheid tot bestellen van brochures voor uw klanten vindt u op www.brood.net.

Dus:
• Koolhydraten in de voeding zijn belangrijk voor onze energievoorziening.
• Brood op zich is geen dikmaker, het broodbeleg kan dit wel zijn.
• Koolhydraatarme diëten worden afgeraden door het Voedingscentrum omdat zij op lange termijn slecht vol te houden zijn en niet voldoen aan de richtlijnen voor een gezonde voeding.
 

Reageer op dit artikel