artikel

Werkplekorganisatie en ‘standaardisatie Deel 1 ‘Kwijt

Dossiers

Werkplekorganisatie en ‘standaardisatie Deel 1 ‘Kwijt

Hoe organiseer je een goede werkplek? Een werkplek in de bakkerij ligt vaak vol met werklijsten, gereedschap et cetera  waardoor het moeilijk wordt om te bepalen waar en waarmee gestart moet worden. Zoeken, wachten, bedrijfsongevallen en een lange inwerktijd van nieuwe medewerkers zijn de gevolgen van een rommelige werkomgeving.

 

Hoe organiseer je een goede werkplek? Een werkplek in de bakkerij ligt vaak vol met werklijsten, gereedschap et cetera  waardoor het moeilijk wordt om te bepalen waar en waarmee gestart moet worden. Zoeken, wachten, bedrijfsongevallen en een lange inwerktijd van nieuwe medewerkers zijn de gevolgen van een rommelige werkomgeving.

 

Dit wordt veroorzaakt door onder andere de aanwezigheid van overbodige materialen, spullen zonder vaste plaats en het ontbreken van een standaard werkwijze. Afwijkingen in het proces zijn niet of te laat zichtbaar. Dit leidt tot een verminderde productiviteit, kwaliteit en motivatie.
Het KTBA principe heeft 5 stappen:
Kwijt,
Troep opruimen,
Boenen,
Afspraken maken en de discipline die daarbij nodig is
Deze vijf stappen zijn nodig om blijvende verbeteringen in de bakkerij door te voeren.  In dit artikel wordt de eerste stap besproken: Kwijt.
 
U kent dat vast wel: waar zijn de ovenhandschoenen gebleven nu je ze net snel nodig hebt, waar lagen ook alweer die gebaksdozen of waar is het fruitschilmesje welke uw collega even heeft geleend. Erg vervelend en niet efficiënt om steeds te zoeken naar spullen. Toch lopen bakkers vaak door de bakkerij om iets te zoeken waardoor irritatie kan ontstaan en kostbare tijd verloren gaat.
 
Vindbaar maken
Binnen de stap ‘kwijt’ van het KTBA principe krijgen alle spullen een vast plek die de bakkers zélf hebben bepaald en duidelijk is aangegeven met bijvoorbeeld een foto of label. Uitgangspunt is dat alles in één opslag zichtbaar is en alles binnen 10 seconden vindbaar is.
 
Praktijkvoorbeelden
Voorbeelden die collega bakkers hebben verzonnen zijn:
– Schaduwborden voor schoonmaakmateriaal (indien schoonmaakmateriaal er niet hangt, dan is het direct zichtbaar).
– Een schaduwbord voor de technische dienst in plaats van een kist met gereedschap waarin u moet gaan zoeken.
– Grondstofbakken labelen waardoor direct duidelijk is wat erin zit,
– Vaste plek geven aan ovenhandschoenen in een RVS bak met foto en tekst dat de handschoenen na gebruik weer teruggelegd moeten worden.
– Afbakening op de vloer waar een verrijdbaar geleispuitmachine na gebruik moeten worden neergezet.
– Mesjes en gereedschap verzamelen op één plek zoals een magneetstrip en vaste plekken geven aan grondstoffen in het grondstofmagazijn.
 
Op de werkvloer
Er zijn nog veel meer voorbeelden te verzinnen, maar het is verstandiger om met alle bakkers kritisch door de bakkerij te lopen en hierover te overleggen. Hierdoor wordt iedereen betrokken bij het project en enthousiast gemaakt voor deze verbeteringen.
Het ook erg belangrijk dat de bakkers aangeven waar bijvoorbeeld die vaste plek dient te komen. Indien zoiets vanachter een bureau besloten wordt, werkt deze eerste stap van het KTBA principe niet.
Het klinkt erg simpel, maar maak er een uitdaging van en zult u merken dat het gaat werken!
 
Voor meer informatie:
 

Reageer op dit artikel