artikel

Wat als de bakker de ouwel ‘zoutarm’ vergeet’..

Dossiers

Wat als de bakker de ouwel ‘zoutarm’ vergeet’..

Welk gevaar treedt op als een persoon met een natrium beperkt dieet, brood eet waarin wel zout is verwerkt. Dit terwijl de consument wel een zout arm product gekocht denkt te hebben? Wat als de bakker de ouwel vergeet…

 

Welk gevaar treedt op als een persoon met een natrium beperkt dieet, brood eet waarin wel zout is verwerkt. Dit terwijl de consument wel een zout arm product gekocht denkt te hebben? Wat als de bakker de ouwel vergeet…

 

Een natriumbeperkt dieet kan om zeer veel verschillende redenen voorgeschreven worden. De meest voorkomende reden is hoge bloeddruk.
De toegestane hoeveelheid natrium per persoon varieert meestal van 1200 tot 2400 mg per dag. In individuele gevallen komt het ook wel eens voor dat geadviseerd wordt niet meer dan 500 mg natrium te gebruiken.
 
Iedere patiënt krijgt instructies (schriftelijk en/of mondeling) van een diëtiste om deze hoeveelheid op zijn eigen manier te verdelen over de dag.
In de meeste gevallen komt het er op neer dat een patiënt met een licht en matig natriumbeperkt dieet gewoon brood kiest en patiënten met een sterk natriumbeperkt dieet brood zonder zout eten. 
Indien mensen dénken zoutarm brood (kenmerk: ouwel met zoutarm) te nuttigen, maar door een productiefout gewoon brood eten, zullen ze dit meteen merken aan de smaak.
Is dit niet het geval dan zal dit, indien het eenmalig voorkomt en in beperkte mate gegeten wordt, niet tot rampzalige gevolgen leiden. De bakker moet natuurlijk ten alle tijden er op toezien dat dit niet gebeurt. De consument moet er vanuit kunnen gaan dat hetgeen hij koopt ook in overeenstemming is met de aanwijzing op het product.
 
Weinig vraag
De trend in de diëtetiek is de laatste jaren sterke natriumbeperkte diëten nog maar in zeer beperkte mate voor te schrijven met het gevolg dat zoutarm brood nog maar weinig gebruikt wordt. Wel is het aan te raden een broodsoort op de markt te brengen met een beperkte hoeveelheid natrium. Een snee brood (35 gram) bevat normaal ongeveer 170 mg natrium terwijl licht gezouten brood (zoals Roggebrood) maar de helft aan natrium bevat. Dit in het teken van een van de richtlijnen "Goede Voeding" voor elke Nederlander om minder zout te gebruiken.
 

Reageer op dit artikel