artikel

Verschillen in HACCP en Hygiënecode

Dossiers

Verschillen in HACCP en Hygiënecode

Veel ambachtelijke bakkers in Nederland zijn gecertificeerd voor de ‘hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij’. Een prima certificaat en een prima verdienste voor deze bakkerijen! Toch is er vaak verwarring tussen de behaalde hygiënecode en het HACCP-certificaat.

 

Veel ambachtelijke bakkers in Nederland zijn gecertificeerd voor de ‘hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij’. Een prima certificaat en een prima verdienste voor deze bakkerijen! Toch is er vaak verwarring tussen de behaalde hygiënecode en het HACCP-certificaat.

 

Bakkerijen die na het behalen van het hygiënecodecertificaat menen gecertificeerd te zijn voor HACCP komen van een koude kermis terug. Indien deze bedrijven willen gaan leveren aan grote(re) klanten in het derden kanaal – die vaak HACCP eisen – komen ze er achter dat het hygiënecode certificaat niet voldoende is om te mogen leveren. 
 
Verschil
Wat is dan het verschil? De hygiënecode is vooral opgezet voor het midden- en kleinbedrijf. Een hygiënecode is simpel gezegd een  vereenvoudigd HACCP-systeem met minder strenge eisen en bestemd voor kleinere bedrijven met eenvoudigere processen en een relatief klein afzetgebied en klantenkring. 
Vooral borging van gevaren in het proces, de grondstoffen en managementverantwoordelijkheid zijn veel dieper uitgewerkt bij een HACCP systeem. Het HACCP certificaat is ook erkend door de retailers. Indien je aan het grote klanten in het derden kanaal wilt leveren is het verstandig om je af te vragen welke norm het beste bij je bedrijf past.
 
Voor meer informatie:
 
 

Reageer op dit artikel