artikel

Verborgen vetten in bakkerijproducten

Dossiers

Verborgen vetten in bakkerijproducten

Kunnen bakkerijproducten af met minder en/of beter vet? Over die vraag buigt een branchebrede Taskforce zich op dit moment. De aandacht voor dit onderwerp is groot, mede vanwege het toenemende aantal mensen met overgewicht in Nederland. Het blijkt dat de vetsamenstelling van bakkerijproducten per bakker verschilt. In de tip van deze week daarom aandacht voor de hoeveelheid vet in bakkerijproducten.

 

Kunnen bakkerijproducten af met minder en/of beter vet? Over die vraag buigt een branchebrede Taskforce zich op dit moment. De aandacht voor dit onderwerp is groot, mede vanwege het toenemende aantal mensen met overgewicht in Nederland. Het blijkt dat de vetsamenstelling van bakkerijproducten per bakker verschilt. In de tip van deze week daarom aandacht voor de hoeveelheid vet in bakkerijproducten.

 

Vet heeft belangrijke functies voor de mens. Het is een energieleverancier, een transporteur van vitamines en een bouwstof voor de cellen. Daarnaast is het een belangrijke smaakmaker in onze voeding. Maar vet is helaas ook een dikmaker. Vet bevat twee keer zoveel calorieën als eiwit, zetmeel of suiker. Daarom wil de overheid dat de totale hoeveelheid vet in de voeding van mensen omlaag gaat. Dit helpt overgewicht voorkomen.
 
Verborgen vetten
Welke producten vet bevatten, is lang niet altijd aan de buitenkant te zien. Dat een klont boter in de pan of een speklap met een witte spekrand de nodige vetten oplevert, is voor de meeste mensen duidelijk. Maar dat ook producten als croissants, chocola, pizza, cake, gebak en koek vaak veel vet bevatten, ligt voor veel consumenten al minder voor de hand. Dit zijn ‘verborgen vetten’. Een zichtbaar vet zoals roomboter wordt voor de consument een verborgen vet zodra u het verwerkt in bijvoorbeeld croissants. De consument kan aan de buitenkant niet zien of en hoeveel vet het product bevat.
 
Grondstoffen
U weet welke vetten u toevoegt aan uw producten. Toch kunt ook ú te maken hebben met verborgen vetten waarvan u niet weet. Grondstoffen, kant-en-klaar mixen en producten die u van anderen afneemt, bevatten ook vetten. Wanneer u iets aan het vetgehalte van uw producten wilt veranderen, is dit het eerste aandachtspunt. Kijk op de verpakkingen van uw grondstoffen of u vet, olie, margarine of boter als ingrediënt vermeld ziet staan. Hoe verder vooraan deze stoffen in de ingrediëntenlijst genoemd staan, hoe meer ervan aanwezig is.
 
Dus:
– Verborgen vetten zijn niets meer of minder dan vetten die u niet direct waarneemt, maar die wel in een product aanwezig zijn.
– U kunt van de ingrediëntendeclaratie op de verpakking aflezen of een grondstof veel of weinig vet bevat.
 
In de volgende tip leest u meer over het soort vet in bakkerijproducten.
 

Reageer op dit artikel