artikel

Stugge bakaard meergranenbrood

Dossiers

Stugge bakaard meergranenbrood

BAKKERSWERELD – De keurmeesters van het NBC signaleren bij het beoordelen van meergranenbrood vaak een ‘stugge bakaard’. Een te ‘koppig’ deeg is vaak de oorzaak. De structuur kan hierdoor nadelig worden beïnvloed.

 

BAKKERSWERELD – De keurmeesters van het NBC signaleren bij het beoordelen van meergranenbrood vaak een ‘stugge bakaard’. Een te ‘koppig’ deeg is vaak de oorzaak. De structuur kan hierdoor nadelig worden beïnvloed.
 

 

Bij meergranenbrood, gemaakt van 50% of 100% mixen, is de kans op stugge bakaard aanwezig. Dit wordt veroorzaakt door te lang kneden.
 
Eerste versnelling
Meergranenbrood wordt steeds vaker van mixen gemaakt. Dit kan van een 50 of 100 procent mix zijn. Deze mixen zijn erop gemaakt om niet te ver te worden afgekneed. Een te ver gekneed deeg levert een koppig deeg op. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat de granen voldoende vocht kunnen opnemen. Daarom adviseren de keurmeesters om het deeg lang in de eerste versnelling te draaien.
 
Afkneden
Volg altijd het advies op van de grondstoffenproducent. Een mengtijd van tien minuten is eerder regel dan uitzondering. Voor het afkneden is, afhankelijk van het type kneedmachine, vijf minuten doorgaans voldoende.
 
Voor meer informatie belt u met de adviseurs productkwaliteit van NBC: (0317) 47 12 47.
 

Reageer op dit artikel