artikel

Speklagen in vlaaibodems

Dossiers

Speklagen in vlaaibodems

BAKKERSWERELD – Speklagen in een vlaaibodem ontstaan door een te koude vulling en te lage baktemperatuur. Lees hier hoe u deze speklagen voorkomt.

 

BAKKERSWERELD – Speklagen in een vlaaibodem ontstaan door een te koude vulling en te lage baktemperatuur. Lees hier hoe u deze speklagen voorkomt.
 

 

Vlaaien kunnen in ieder seizoen een succesnummer zijn. Zeker als de aardbeientijd aanbreekt. Een goede kwaliteit is dan wel een ‘must’. De keurmeesters van NBC constateren tijdens de vlaaienbeoordelingen vaak speklagen in de vlaaibodem die de smaak nadelig beïnvloeden.
 
Koude vulling
Vlaaien met speklagen zijn onvoldoende gaar geworden tijdens het bakproces en hebben geen mooie open structuur. De consumptiewaarde van de vlaai daalt, omdat de speklagen in de vlaaibodem de eeteigenschappen en de smaak nadelig beïnvloeden. De speklagen ontstaan bijvoorbeeld wanneer er een te koude vulling wordt gebruikt, in combinatie met een te hoge baktemperatuur. De bodem heeft dan wel een goede kleur, maar wordt binnenin niet goed gaar.
 
Baktijd
Vanzelfsprekend geeft een te korte baktijd in combinatie met een te lage baktemperatuur ook speklagen. Kies daarom voor een juiste baktemperatuur in combinatie met de baktijd. Deze kunnen per oven verschillen. Zorg ervoor dat de vulling niet te slap is.
 
Bel voor meer informatie met de adviseurs productkwaliteit van NBC: (0317) 47 12 47.
 
Reageer op dit artikel