artikel

Sesamzaad kan leiden tot ernstige reacties

Dossiers

Sesamzaad kan leiden tot ernstige reacties

Een allergeen is een veroorzaker van voedselovergevoeligheid. Een van de 29 allergenen is sesamzaad, een veel gebruikt decoratiemateriaal voor o.a. broden.

 

Een allergeen is een veroorzaker van voedselovergevoeligheid. Een van de 29 allergenen is sesamzaad, een veel gebruikt decoratiemateriaal voor o.a. broden.

 

De databank ALBA verzamelt en beheert gegevens van stoffen die mogelijk voedselovergevoeligheid kunnen veroorzaken.  Er zijn 29 allergenen door de databank ALBA gedefinieerd. 
Het aantal en de ernst van de reacties op sesam zijn in de loop van de jaren toegenomen. Waarschijnlijk door het groeiende gebruik van sesam en sesamolie in voedingsmiddelen.
Een paar milligram van het sesameiwit kan al een ernstige reactie tot gevolg hebben bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Uit studies blijkt dat zowel sesamzaad als sesamolie een allergische reactie bij gevoelige patiënten kan veroorzaken.
Mensen die allergisch zijn, zullen producten met sesamzaad ook niet kopen, maar vaak door kruisbesmetting komt sesamzaad ook voor op andere broden. Denk aan het niet goed schoonkloppen van bakblikken e.d.
Zorg voor het voorkomen van kruisbesmetting door gescheiden opslag van grondstoffen met allergenen. Na gebruik van allergenen op producten moeten productielijn en gebruikt materiaal worden schoongemaakt. Allergeeninformatie moet worden opgenomen in receptuur en etiket. Op het etiket kan zelfs een waarschuwing staan: ‘is geproduceerd in een bakkerij waar ook sesamzaad wordt verwerkt’.
 

Reageer op dit artikel