artikel

Schommelingen in deegconsistentie

Dossiers

Schommelingen in deegconsistentie

Beheersing van het productieproces is belangrijk om een constante kwaliteit te waarborgen. Automatisering is daarbij uiteraard een goed hulpmiddel. Toch adviseert NBC om de hoeveeldheid grondstoffen soms na te wegen.

 

Beheersing van het productieproces is belangrijk om een constante kwaliteit te waarborgen. Automatisering is daarbij uiteraard een goed hulpmiddel. Toch adviseert NBC om de hoeveeldheid grondstoffen soms na te wegen.

 

Keurmeesters van het NBC signaleren regelmatig de gevolgen van afwijkingen in de gevraagde en geleverde hoeveelheid grondstof in de deegstijfte.Wisselingen in deegstijfte ontstaan soms doordat de gevraagde hoeveelheid bloem en meel niet overeenkomen met de geleverde hoeveelheid. Het gevolg is: stijvere of slappere degen. Deze consistentieverschillen hebben invloed op de rijssnelheid en de verwerkbaarheid van het deeg en daarmee dus ook op de uiteindelijke productkwaliteit. Naast afwijkingen in de gevraagde en geleverde hoeveelheid meel en bloem kunnen er ook verschillen ontstaan bij de gevraagde en geleverde hoeveelheid water.
 
Zekerheden
Procesbeheersing is een controle van ‘zekerheden’. Controleer daarom het systeem ten minste eens per kwartaal. Check hierbij de werkelijk geleverde hoeveelheid van zowel water als bloem ten opzichte van de gevraagde hoeveelheden. Het advies is ook om de ingestelde en werkelijke temperatuur van meel/bloem en water te controleren. Op deze manier signaleert én corrigeert u snel eventuele afwijkingen.
 
Meer informatie: 
Adviseurs productkwaliteit NBC: (0317) 47 12 47.
 

Reageer op dit artikel