artikel

Moet ik netto-gewicht of stuks vermelden op de verpakking?

Dossiers

Moet ik netto-gewicht of stuks vermelden op de verpakking?

WAALWIJK – De netto-hoeveelheid van brood- en bakkerijproducten moeten uitgedrukt worden in massa-eenheden. De verplichte vermelding is in kilogrammen of grammen. Hoewel het niet wettelijk bepaald is maar wel algemeen gebruikelijk en dus toegestaan, is de afkorting voor kilogram “kg” en voor gram “g”.

WAALWIJK – De netto-hoeveelheid van brood- en bakkerijproducten moeten uitgedrukt worden in massa-eenheden. De verplichte vermelding is in kilogrammen of grammen. Hoewel het niet wettelijk bepaald is maar wel algemeen gebruikelijk en dus toegestaan, is de  afkorting voor kilogram “kg” en voor gram “g”.

De netto-hoeveelheid hoeft niet te worden vermeldt op voorverpakte beschuit, bakkerswaren, die per stuk of aantal stuks worden verkocht. Deze producten worden aangegeven door de minister van Volkgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) . Dit is gedaan in de Warenwetregeling Stuksaanduiding bakkerswaren.
De vermelding van de netto-hoeveelheid hoeft niet op gebakjes, petit-fours, vlaaien, taarten, taartpunten, gevulde koeken, kano’s, stroopwafels en soortgelijke bakkerswaren die onverpakt per stuk of aantal stuks worden verkocht. Bij deze producten mag in plaats van de netto-hoeveelheid het aantal stuks worden vermeldt.

Makkelijk tellen?
Het aantal stuks hoeft niet te worden aangebracht indien het aantal stuks door de verpakking gemakkelijk is te zien en kunnen worden geteld zonder de verpakking te openen. Dit is uitsluitend toegestaan op voorverpakte producten waarop de vermelding van de netto-hoeveelheid vervangen mag worden door het aantal stuks.

Wanneer er meer verpakte eenheden met hetzelfde gewicht bij elkaar in één verpakking zitten, en die eenheden worden normaal gesproken afzonderlijk aan de consument verkocht, dan moet er op de buitenste verpakking de hoeveelheidaanduiding ‘…maal…gram’ of ‘….verpakkingen à …gram’. Meestal bij deze verpakkingen worden transparante kunststoffen gebruikt. Dit komt in de praktijk , voor de consument bestemde, verpakking meestal niet voor.

Bron: www.ktba.nl

Reageer op dit artikel