artikel

Meting temperatuur

Dossiers

Meting temperatuur

U heeft het de afgelopen tijd ongetwijfeld ontdekt: met warm weer is een juiste temperatuurcontrole van koel- en vriesinstallaties extra van belang om voortijdig bederf van producten te voorkomen.

 

 U heeft het de afgelopen tijd ongetwijfeld ontdekt: met warm weer is een juiste temperatuurcontrole van koel- en vriesinstallaties extra van belang om voortijdig bederf van producten te voorkomen.
 

 

 
 
Temperatuurcontrole koel- en vriesinstallaties
Hoe zorgt u voor een juiste controle?
De wet stelt dat u de temperatuur van koel- en vriesinstallaties wekelijks moet controleren en registreren. Het is belangrijk dat u de metingen op de minst koude plaats uitvoert. Dit is meestal voorin een koel- of vriescel (bij de deur), en bovenin een koeling of vriesmeubel in de winkel. Laat de thermometer minimaal tien minuten in de ruimte liggen, voordat u de temperatuur noteert.
 
Infrarood
Betrouwbare metingen voert u uit met een digitale thermometer met voeler. Het gebruik van infraroodthermometers is ook toegestaan. De zogeheten dataloggers worden éénmaal per week uitgedraaid en afgetekend. Bij (slagroom)tanks mag de temperatuur op de ingebouwde thermometer worden afgelezen. Het is belangrijk dat thermometers en dataloggers jaarlijks gecontroleerd worden op hun goede werking.
 

Reageer op dit artikel