artikel

Lange tafels met brood en banket

Dossiers

Lange tafels met brood en banket

Streven naar scoren. Topscorer willen worden. De organiserende Friese Cursisten Vereniging (FCV) en de Groningse Cursisten Vereniging (GCV) zochten tijdens de noordelijke bakkersvakwedstrijden 2007 een link met sport. De locatie onderstreepte dit op 14 november: Euroborg. En bakker Willem Diertens uit Surhuisterveen ging er met de hoofdprijs vandoor.

 

Streven naar scoren. Topscorer willen worden. De organiserende Friese Cursisten Vereniging (FCV) en de Groningse Cursisten Vereniging (GCV) zochten tijdens de noordelijke bakkersvakwedstrijden 2007 een link met sport. De locatie onderstreepte dit op 14 november: Euroborg. En bakker Willem Diertens uit Surhuisterveen ging er met de hoofdprijs vandoor.

 

 

In de businesslounge van de thuishaven van FC Groningen worden tussen de zeshonderd en zevenhonderd inzendingen op lange tafels tentoongesteld. Variërend van vruchtencake tot het witte puntje. Zoals het eigenlijk al jaren gaat. ‘Wij houden van traditionele vakwedstrijden’, legt voorzitter Eildert Kielman van GCV uit. ‘Dat past het best bij de vereniging, onze leden willen het zo. Wél geven we er een eigen schwung aan door de prijsuitreiking hier in Euroborg te houden. Het competitie-element komt dan prima uit de verf. De afgelopen jaren was het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen het decor voor de wedstrijden. Een aantal Friezen is nu afgehaakt en nieuwe Groningse bakkers schreven zich in. Vond ik heel opmerkelijk.’

Oliebollen
Een vertrouwd gezicht is dat van banketbakker René Huisman uit Leeuwarden. Hij schreef alleen in voor de categorieën sierstukken en oliebollen. ‘Ik ben vakgek en doe graag mee. Voor mij is het eigenlijk een soort voorbereiding op de patisseriewedstrijden in maart. En ik vind dat je jongere werknemers op deze wijze stimuleert.’ De banketbakker valt in Euroborg op met zijn geheel van chocolade gemaakte pronkstuk ‘Brood scoort elke dag’, een voetbalschoen met bal uitbeeldend.
 

Spanning
Maar de meeste credits gaan toch naar de noordelijk kampioen brood-, koek- en banketbakken Willem Diertens. Op een bijzondere wijze wordt deze winnaar bekendgemaakt. De tien bakkers met de hoogste puntenaantallen op de onderdelen Banket (amandelletter en vruchtencake), Koek (oudewijvenkoek en notenkoek) en Brood (Weihnachtstol en meergranenbrood) bestijgen het podium. En spreekstalmeester Jentze Feenstra voert de spanning op. ‘We doen het anders dan anders’, zegt hij. ‘Dadelijk komt er een karretje binnenrijden met daarop de producten van de winnaar. Mijn assistentes trekken het doek dat over de lekkernijen ligt weg, en dan ziet de nieuwe titelhouder ongetwijfeld zijn eigen producten meteen.’ En dat is het geval. De armen van Willem Diertens gaan omhoog. Hij herkent de korst van zijn amandelletter. Drie jaar geleden won hij ook al. Het geheim van de smid: ‘Alles zoveel mogelijk zelf maken, wij kopen geen halffabricaten in’, aldus Diertens. ‘En bij de les blijven. Dit jaar hebben we de puntjes op de i gezet met het zelf mengen van de amandelspijs.’

Kritisch
Feenstra heeft tijdens de uitreiking van de prijzen in zestien verschillende categorieën ook tijd voor kritische noten richting deelnemers. De jury heeft bij de meeste producten beoordeeld op eerste indruk, bakaard, afwerking, smaak, structuur en vulling. Maar een aantal voldoet zelfs niet aan de meest elementaire eisen, zoals het voorgeschreven gewicht van de inzending. ‘En dat moet eigenlijk niet kunnen en wil ik volgend jaar niet meer zien’, waarschuwt Feenstra die verder opmerkt dat de kruidcake wel met wat meer passie ‘en bakkersbloed’ gemaakt mag worden en dat veel roggebroodinzendingen te waterig zijn en zouter kunnen. De bakkers kunnen het in hun zak steken. Maar overall is de kwaliteit van de inzendingen goed.

Bakkerswereld 23 november 2007

 

Reageer op dit artikel