artikel

Hygienische wanden in de bakkerij

Dossiers

Hygienische wanden in de bakkerij

De wanden in uw bakkerij spelen een belangrijke rol bij de aandacht voor hygiëne en voedselveiligheid. Daarom vindt u hierover in de Hygiënecode een aantal regels.

 

De wanden in uw bakkerij spelen een belangrijke rol bij de aandacht voor hygiëne en voedselveiligheid. Daarom vindt u hierover in de Hygiënecode een aantal regels.

 

De Hygiënecode schrijft voor dat wanden in bedrijfsruimten in een deugdelijke staat verkeren en goed zijn onderhouden. Tegels mogen niet los zitten. Ook ernstige beschadigingen zijn niet toegestaan, vanwege het risico op vuilophoping. Om dezelfde reden mogen er achter de wandbedekking geen holle ruimten zitten, zo laat het Nederlands Bakkerij Centrum weten.

 

Goede staat
Om voedselveilig te werken, bedekt u de wanden tot een hoogte van 1.25 meter (of hoger als dit voor het hygiënisch werken nodig is) met een hard, glad, niet giftig en voor water ondoordringbaar materiaal. In het grondstoffenmagazijn en in de winkel is een ruwe muur toegestaan, maar het is belangrijk dat deze in een goede staat verkeert. Er mag geen schimmel zichtbaar zijn en de muur mag geen steengruis afgeven als hier met de hand overheen wordt gestreken.

 

Tips:
· De wanden hebben bij voorkeur een lichte kleur, zodat vuil goed zichtbaar is.
· Werk leidingen zoveel mogelijk weg in de muur of in kabelgoten. Voorkom horizontale leidingen.
· Breng een stootbescherming aan, waar risico bestaat voor beschadiging.
· Voorkom overmatige condensvorming bij wanden, bijvoorbeeld door muurisolatie en goede ventilatie.

 

Aanvulling op deze tips
(ingezonden door  Cemex Trescon)
– ‘De reiniging van de voegen tussen de tegels wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl dit door de ruwe korrelachtige structuur een goede aanhechting geeft voor alle soorten verontreiniging.  Een zachte borstel of zachte wandschrobber die wel voor de gladde keramische tegels gebruikt wordt, is te zacht voor de voegen en hier weinig effectief.  Gebruik specifiek een smalle harde borstel voor het reinigen van de voegen.’

 

Meer over hygiëne op de werkvloer leest u in de Hygiënecode voor Brood- en Banketbakkerij.

 

Reageer op dit artikel