artikel

hygiënetips transport

Dossiers

hygiënetips transport

Niet alleen bij de productie let u op voedselveiligheid en hygiëne, ook bij het transport zijn deze aspecten belangrijk. Daarom is er in de Hygiënecode een aantal regels opgenomen over transportmiddelen.

 

Niet alleen bij de productie let u op voedselveiligheid en hygiëne, ook bij het transport zijn deze aspecten belangrijk. Daarom is er in de Hygiënecode een aantal regels opgenomen over transportmiddelen.

 

Onder transportmiddelen worden onder meer auto’s, kratten, containers, koelboxen en dergelijke verstaan. De Hygiënecode schrijft voor dat transportmiddelen goed reinigbaar zijn en bij voorkeur beschikken over ronde hoeken. De transportmiddelen zijn gemaakt van gladde, afwasbare materialen die bestand zijn tegen de inwerking van reinigings- en desinfectiemiddelen. De materialen dienen schokbestendig en reukloos te zijn.
 
Alleen levensmiddelen
Het is van belang dat u de transportmiddelen in principe alleen voor levensmiddelen gebruikt. Zijn ze toch voor andere doeleinden gebruikt, dan is tussentijdse reiniging noodzakelijk. U mag tegelijkertijd ook andere waren vervoeren, mits besmetting van eet- en drinkwaren is uitgesloten.
 
Geconditioneerd transport
Bij geconditioneerd transport is het noodzakelijk dat de vereiste temperaturen worden gerealiseerd tijdens het vervoer. Dit kan via een koel- en vriesauto, met behulp van een apart compartiment of een container in een geconditioneerde wagen. De Hygiënecode schrijft voor dat geconditioneerde auto’s jaarlijks door een erkend koeltechnisch bureau worden onderhouden. De aanwezigheid van een logboek is vereist.
 
Meer informatie over hygiëne op de werkvloer zie Hygiënecode voor Brood- en Banketbakkerij.
 

Reageer op dit artikel