artikel

Hoe maak je je tearoom rendabel?

Dossiers

Hoe maak je je tearoom rendabel?

Kengetallen zijn belangrijk om te weten waar u staat met uw zaak. Dit keer belichten we de belangrijkste kengetallen van de tearoom/koffiehoek.

 

Kengetallen zijn belangrijk om te weten waar u staat met uw zaak. Dit keer belichten we de belangrijkste kengetallen van de tearoom/koffiehoek.

 

Veel (banket)bakkers hebben een deel van de zaak ingericht als tearoom of koffiehoek. In de praktijk blijkt vaak dat deze activiteit niet of nauwelijks rendeert. Een tearoom is meer een horeca-activiteit, met bijbehorende, afwijkende kengetallen.
 
Inzet arbeidsuren
Het bedienen van klanten in de tearoom vraagt behoorlijk wat inzet van arbeidsuren. Het bereiden van gerechten en inschenken van dranken kost immers tijd. Gemiddeld wordt € 59.700 per fte omgezet (bron: Bedrijfschap Horeca en Catering), wat overeenkomt met een productiviteit van € 30,21 per uur. Veel lager dan in de winkel dus (vanaf € 39,- per uur).
Het is goed om bij te houden wat de tearoom opbrengt. Het is dan ook verstandig om een aparte registratie bij te houden, los van de winkel. Zo ziet u of uw tearoom zakelijk gezien de moeite waard is. Daarbij kunt u kengetallen gebruiken als het tafelbezettingspercentage, de opbrengst per tafel of het aantal klanten dat u per dag ontvangt.
 
Meer omzet genereren
Valt de opbrengst tegen? In dat geval kijkt u of de personeelsbezetting optimaal is. Wanneer u daar niet meer aan kunt sleutelen, probeer dan eens meer omzet te genereren. Stimuleer de medewerkers op het actief bijverkopen, bijvoorbeeld iets lekkers bij het eerste kopje koffie of een tweede kopje koffie. Met de gemiddelde besteding per tafel kunt u bijhouden of dit succesvol is.
Sfeer, locatie, originaliteit en openingstijden spelen een grote rol bij het aantrekken van klanten. Wanneer u deze onderscheidende punten in uw tearoom nog kunt verbeteren, lokt u wellicht meer klanten. Aan de hand van het aantal klanten of de bezetting per tafel meet u of dit lukt.
 
Dus:
Een tearoom rendeert vaak nauwelijks. Voer daarom een aparte administratie voor de tearoom en houd aan de hand van personeelsbezetting en kengetallen bij of uw koffiehoek de moeite waard is.
 

Reageer op dit artikel