artikel

Het juiste plaatmateriaal

Dossiers

Het juiste plaatmateriaal

BAKKERSWERELD – Alusteel bakblik/bakplaat roest niet en is geschikt voor remrijzen. Welk materiaal is voor uw bedrijf het meest geschikt? Lees hieronder wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten.

 

BAKKERSWERELD – Alusteel bakblik/bakplaat roest niet en is geschikt voor remrijzen. Welk materiaal is voor uw bedrijf het meest geschikt? Lees hieronder wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten.
 

 

Er zijn drie veel gebruikte plaatmaterialen voor bakplaten en bakblikken op de markt: blauw plaatstaal, alusteel en aluminium. Kunststof bakblikken komen in de broodbakkerij nog weinig voor. De voor- en nadelen van de meest gebruikte materialen op een rij.
 
Blauw Plaatstaal
Blauw plaatstaal geeft de beste warmteoverdracht en kleuring. Het nadeel is dat het materiaal vanwege roestvorming ongeschikt is voor rijsonderbreking en diepvries. Ook kan de inbaklaag loslaten bij het gebruik van te weinig smeermiddel of bij het wisselen van het soort smeermiddel.
 
Alusteel
Alusteel heeft deze nadelen niet. Wel is de warmteoverdracht minder intensief. De buitenzijde moet voorzien zijn van een zwarte coating om voldoende warmteoverdracht te krijgen. Deze bakblikken zijn bij uitstek geschikt voor het gebruik via de remrijskast en/of diepvries.
 
Aluminium
Aluminium heeft als voordeel dat het erg licht is in gewicht en dus minder massa heeft. Een belangrijk nadeel is een tragere warmteoverdracht bij het bakken. Bovendien is het materiaal kwetsbaar.
 

Reageer op dit artikel