artikel

Goede desinfectie

Dossiers

Goede desinfectie

Hygiëne is een belangrijk onderdeel van het bakkersvak. U heeft als bakker dan ook te maken met veel regels omtrent hygiëne. Hieronder belichten de hygiëneadviseurs van het Nederlands Bakkerij Centrum de regels voor desinfectie.

 

Hygiëne is een belangrijk onderdeel van het bakkersvak. U heeft als bakker dan ook te maken met veel regels omtrent hygiëne. Hieronder belichten de hygiëneadviseurs van het Nederlands Bakkerij Centrum de regels voor desinfectie.
 

 

Desinfectie is vooral belangrijk voor materialen en oppervlakken die rechtstreeks in contact komen met bederfelijke producten. Bij het desinfecteren van machines, apparatuur, materialen en gereedschappen doodt u micro-organismen die producten zouden kunnen besmetten. Desinfecteren doet u meestal met een speciaal desinfectiemiddel, nadat u eerst hebt schoongemaakt.
 
N-nummer
Alleen desinfectiemiddelen die zijn voorzien van een N-nummer mogen worden gebruikt voor desinfectiedoeleinden. Deze zijn veilig verklaard voor gebruik in levensmiddelenbedrijven. Bleekwater is niet voorzien van een N-nummer en mag u daarom alleen gebruiken op plekken waar contact met producten uitgesloten is (bijvoorbeeld reiniging van toiletten). Werkbanken en dergelijke mogen dus niet met bleekwater worden behandeld.
 
Registratieformulier
De Hygiënecode schrijft voor dat het desinfecteren van werkbanken en apparatuur minimaal eenmaal per dag wordt afgetekend op een registratieformulier. Het aftekenen is ook nodig voor gereedschappen die onvoldoende in de vaatwasser worden gedesinfecteerd. De registratie schept duidelijkheid door wie en wanneer er is gedesinfecteerd.
 

Reageer op dit artikel